Gramofonska ploča, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/09/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izdata ploča muzike Kornelija Kovača za Zimske olimpijske igre 1984. u Sarajevu

Izdavačka kuća "Fox and His Friends Records" iz Hrvatske je objavila na vinilu do danas neobjavljene muzičke teme beogradskog kompozitora Kornelija Kovača (1942-2022).

Umjetnikk je muziku pravio za Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu 1984. Izdavačka kuća će se tako  pridružiti proslavi 40. godišnjice tih Igara.

Izvorno komponovane za dokumentarni i reklamni film „Raport iz Sarajeva“ iz 1982. u režiji Miodraga Zdravkovića, to su prve studijske kompozicije Kornelija Kovača. One prethode zvaničnim pjesmama i „audio logotipima“ koje je on komponovao za svečano otvaranje ZOI, piše hrvatska agencija HINA.

Snimanje na službeni poziv Organizacionog komiteta Igara je počelo 1982. i trajalo do 1984. kada je Kornelije Kovač napisao pjesme koje su najprije pratile pripreme Sarajeva za Igre, dok se ono polako pretvaralo u međunarodno okupljalište, sve do kraja Igara sa završnom hit-pjesmom „Lijepo je bilo u Sarajevu, vidimo se u Kalgariju“, u Kanadi, gdje su bile naredne Igre.

(VIDEO) Crnogorski house dvojac 84Bit duo uradio remix pjesme "Ne zaboravi Sarajevo"

U međuvremenu je nastala i omiljena pjesma „Ne zaboravi Sarajevo“, kao dio ukupne namjenske produkcije Kornelija Kovača za ZOI.

Za izdanje „Raport iz Sarajeva (14. Zimske olimpijske igre 1984.)“ odabran je format analognog maksi-singla koji se ističe u današnjem digitalnom svijetu.

„Raport iz Sarajeva“ nastao je s izvornih master-traka Kornelija Kovača, uključuje omot i ilustracije američkog dizajnera Erika Adriana Lija i poseban dodatak s fotografijama iz privatne zbirke Kornelija Kovača i uvodne bilješke Željka Luketića, muzičkog kritičara iz Zagreba.

„Fox and His Friends Records“ izdavačka je kuća zagrebačko-riječkog dvojca Željka Luketića i Lerija Ahela koja je dosad objavila niz zapaženih diskografskih izdanja legendarnih hrvatskih autora uključivši i muziku za film „Gosti iz galaksije“ Tomislava Simovića, filmsku muziku Alfija Kabilja i dvostruku kompilaciju muzike Zagrebačke škole animiranog filma i animirane serije „Profesor Baltazar“. Njihovo dosad najuspješnije izdanje je „Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 18:21