Alek Boldvin / - FOTO: EPA
11/07/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počelo suđenje Aleku Boldvinu: Tražio je najveći pištolj

Počelo je suđenje holivudskom glumcu Aleku Boldvinu za ubitvo iz nehata. Boldvinu se sudi za smrtonosno pucanje u snimateljku Halinu Hačins 2021., tokom snimanja vesterna Rust.

Hačins je preminula kad je iz replike revolvera Colt.45, kojim je Boldvin vježbao, ispaljen pravi metak.

Ako bude proglašen krivim, Boldvinu prijeti do 18 mjeseci zatvora. Glumac se izjasnio da nije kriv te je rekao da nije znao da je u pištolju pravi metak.

Tužilaštvo je na suđenju reklo da je Boldvin na snimanju tražio “najveći dostupni pištolj”. Tužiteljka Erlinda Džonson opisala je žrtvu, snimateljku Halinu, kao “živahnu zvijezdu u usponu”.

- Dokazi će pokazati da je Alek bio nepromišljen tokom produkcije filma i da je prije dolaska na set tražio da mu se dodijeli najveći pištolj koji je dostupan. Bio je to pravi pištolj, a ne igračka, a Boldvin je rukovao vatrenim oružjem bez sigurnosne provjere, dodala je tužiteljka.

Potom je rekla da je oružarka Hana Gutjerez predala prazan pištolj Boldvinu. Nakon što joj ga je vratio, napunila ga je lažnim mecima i vratila glumcu.

- Lažni meci izgledaju kao pravi, ali ih je lako razlikovati jer zveckaju. Ali jedan od metaka koji je završio u pištolju bio je pravi”, dodala je i zaključila da je Boldvin odgovoran jer nije napravio još jednu sigurnosnu provjeru.

Tužioci tvrde: Boldvin bio neoprezan sa oružjem i prije tragedije u kojoj je stradala direktorka fotografije

Branitelj Aleka Boldvina, Aleks Spiro, takođe se obratio sudu.

Rekao je da je ono što se dogodilo Halini “neopisiva tragedija”.

- Ali Alek nije počinio nikakav zločin. Bio je glumac, glumio je”, rekao je Spiro. Ljudi na setu Rust koji su bili odgovorni za sigurnost nisu ispunili svoje dužnosti. On za to nije odgovoran, rekao je Spiro.

Kaže da je osnovno pitanje na koje treba odgovoriti – kako je pravi metak završio na setu?

- Dokazi će pokazati da pravi meci nikada ne bi ni trebali biti na filmskim setovima, kazao je.

Tužitelji imaju dvije mogućnosti za dokazivanje optužbe. Jedna se temelji na nemarnom korišćenju vatrenog oružja, a druga na dokazivanju sumnje da je Boldvin potpuno zanemario sigurnost drugih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 14:22