Tesla i I robot / - MREžA X
22/10/2024 u 23:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Producenti „Istrebljivača 2“ tuže Maska zbog kopiranja kadrova iz filma na promociji robotaksija

Protiv kompanije „Tesla“, Ilona Maska i „Vorner bros Diskaverija“, producenti filma „Istrebljivač 2“ podnijeli su tužbu zbog neovlašćenog korišćenja kadrova iz filma.

Produkcijska kuća „Alkon entertejment“, tvrdi da je izričito odbila zahtjev „Vorner brosa“ da koristi materijal iz filma na predstavljanju „Teslinog“ dugo najavljivanog robotaksija.

Iz „Alkona“ navode da su uprkos njihovom odbijanju „Tesla“ i drugi organizatori događaja, 10. oktobra, koristeći vještačku inteligenciju (VI), izradili promotivne slike zasnovane na filmu Istrebljivač 2.

- Finansijski iznos zloupotrebe je bio značajan - navodi se u tužbi.

- Svaki razborit brend koji uzima u obzir bilo kakvo ‘Teslino‘ partnerstvo mora uzeti u obzir Maskovo izuzetno naglašeno, visoko politizovano, hirovito i proizvoljno ponašanje, koje ponekad skreće u govor mržnje - dodaje se.

„Alkon“ je takođe optužio organizatore događaja za pribavljanje „lažnog odobrenja“, aludirajući na vezu između „Vorner brosa“ i „Tesle“.

Mask: Tesla će predstaviti „Robotaksi“ 8. avgusta

„Vorner bros“, koji je bio domaćin promocije robotaksija u jednom od svojih filmskih studija, takođe je bio distributer filma Istrebljivač 2 kada je objavljen 2017. godine

U dugo očekivanom nastavku sajberpank klasika Istrebljivač iz 1982. u režiji Deni Vilneva, glumili su Rajan Gosling, Harison Ford, Ana de Armas i Džared Leto, a osvojio je dve Oskara.

Ilon Mask se više puta u prošlosti pozivao na originalni film, navodeći u jednom trenutku da mu je on bio izvor inspiracije za „Teslin“ sajber kamion.

„Alkon“ trenutno snima spinof televizijsku seriju Blade Runner 2099.

Ovo nije prva tužba filmskih autora protiv Maska, jer ga je i reditelj naučno-fantastičnog filma Ja, robot iz 2004. optužio da je kopirao njegove dizajne za humanoidne mašine i autonomna vozila.

(VIDEO) Ovo je dugoočekivani robotaksi: Ilon Mask se u njemu dovezao na pozornicu

Slogan pod kojim je „Tesla“ promovisala svoje robotaksije – Mi, roboti – koji asocira na naziv zbirke pripovjetki Isaka Asimova, zapao je za oko reditelju Aleksu Projasu.

- Hej Ilone, mogu li dobiti nazad svoje dizajne, molim te - napisao je australijski reditelj u objavi na mreži Iks, koja je imao više od osam miliona pregleda.

Ali njegove tvrdnje su na mrežama prihvaćene sa rezervom, a mnogi su isticali da i njegovo autorstvo nije originalno, već izvedeno iz ranijih modela humanoidnih robota.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 23:21