/ -JUTJUB
13/07/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stratocaster Rorija Galagera na aukciji

Mogao bi da dostigne cijenu višu od milion dolara

Gitara Fender Stratocaster irskog muzičara Rorija Galagera, zbog svog istrošenog izgleda prozvana "najprepoznatljivijim Stratom u istoriji roka", tokom ove godine ide na aukciju, a procjenjuje se da bi mogla postići cijenu do 1,28 miliona dolara, prenose agencije.

Galager je električnu gitaru kupio na kredit 1963. za sto funti u prodavnici Crowley‘s Music Store u južnom irskom gradu Korku, a svirao je kroz čitavu karijeru.

– Poznat po svojim naelektrisanim nastupima uživo, ovo je gitara koju je koristio na pozornici i u studiju – rekla je Kler Tol-Muar, voditeljka odjeljenja za popularnu kulturu aukcijske kuće Bonhams.

– Postoji i legenda da je to prvi Fender Stratocaster koji je došao u Irsku. Stoga je to važna Fender gitara, uz to što je važna gitara Rorija Galagera – dodala je.

Ovaj Stratocaster, čija se vrednost procjenjuje na između 700 i milion funti, glavni je predmet među njih 150 na aukciji posvećenoj irskom muzičaru koja će se održati 17. oktobra u Londonu.

Galager je preminuo 1995. u 47. godini, a predmete prodaje njegova porodica.

Njegov Stratocaster već je bio dio izložbi, a svirali su ga drugi gitaristi poput Džoa Bonamase i Džonija Mara iz The Smithsa.

– Smatra se najprepoznatljivijim Fender Stratocasterom na svijetu zbog njegovog neuobičajeno izlizanog izgleda, ali ima stvarno poseban izgled i svi ga povezuju s Rorijem – rekla je Tol-Muar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 15:46