Здравко Ђурановић / -Приватна архива
05/05/2022 u 11:40 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)Здравко Ђурановић: Пјесме пишем оловком срца

На јубиларном, петом Фестивалу црногорске народне пjесме "Старе ноте – нови звуци"овај умјетник ће сјутра на вечери ауторских пјесама представити пјесму Реци мени, за коју је сам урадио музику и аранжман по тексту Милана Шошкића

Име Здравка Ђурановића златним нитима је извезено у традиционалној изворној музици, као име умјетника који је свој вез задржао пуних 40 година. У музици ствара, музици се даје, у музици живи, али највише ужива његова публика, које је све више и међу млађим генерацијама. Толико се Здравко саживио са традицијом и културом да готово не може да омаши у стварању хитова за сва времена.

У каријери дугој скоро 40 година отпјевао је пјесама којима се на зна броја, а управо је спремио 15. албум.

- На новом ЦД-у, иначе 15. по реду, налази се и петнаест пjесама коjе су стваране у претходне три године. Већина пjесама носи моj аутобиографски печат. По своjоj тематици оне су љубавне са jаком емоциjом. Већину пjесама сам написао сам, али има и других аутора: Шуки Плањанин, Индира Герина, Злаjа Сjерић, Петар Апић, Марко Новаковић, Предраг Недељковић, Сенад Дрешевић и многи инструменталисти. Издавач ЦД-а jе музичка продукциjа "Сезам" из Београда - казао је Здравко.

Иза њега је и jедна синглица и 4 ЛП плоче.

- Много снимљених пjесама jе заживjело, али три пjесме су се издвоjиле као велики и непролазни хитови:Не буди тужна принцезо мала, Сама си тако хтjела и Два боема, која је посвећена сjећању на вриjеме боема, jер боеми као номади слободног духа више не постоjе - оцијенио је.

КИЦ-ов фестивал почиње вечерас

Jубиларни, пети Фестивал црногорске народне пjесме "Старе ноте – нови звуци" почиње вечерас у Великоj сали КИЦ-а "Будо Томовић" од 20 часова. Здравко Ђурановић ће на вечери ауторских пјесама представити пјесму Реци мени, за коју је сам урадио музику и аранжман по тексту Милана Шошкића

Вече ауторских пjесама, сјутра, биће у духу нових композициjа домаћих аутора инспирисаних црногорским мелосом, а публика ће бити у прилици да чуjе 24 нумере.

Ђурановић је у готово 500 пјесама опјевао Црну Гору и скоро све градове, крајолике и симболе.

- Моjе пjесме о Црноj Гори писане су искључиво оловком срца, увjек инспирисане њеном исконском љепотом и историjом коjа у мени буди понос. Написао сам око 500 пjесама о Црноj Гори, и са њима опjевао скоро сваки град, историjска мjеста, риjеке, планине, велике људе и владаре… Наравно нису изостале ни љубавне теме - казао је.

Пјесма која му је донијела славу ван граница Црне Горе је свакако "Муjо ђогу по Меjдану вода" која га је сврстала раме уз раме са еминентним извођачима севдалинке, што ниjе нимало лак задатак…

- Допала ми се идеjа да jе за проjекат "Севдах уз хармонику" поново изведем. Jа сам пjесми на своj начин дао и душу и емоциjе и добио веома лиjепе коментаре од људи коjи се децениjама баве севдалинком - открио је.

У Подгорици је ова пјесма, како је казао, добила своју специфичност.

- Подгоричка севдалинка има своjе специфичности и мелодиjске и текстуалне, али jе веома карактеристична по начину пjевања. Подгоричка севдалинка као пjесма jе споменик националне културе Подгоричана коjи jе баштине у своjоj традициjи. Она носи печат прошлог времена и свих цивилизациjских мjешавина на простору Подгорице - казао је Здравко.

Како је нагласио,бавити се изворном музиком jе само лична емоциjа и патриотизам зато риjетки млади пjевачи залазе у ову сферу истинских музичких вриjедности. Иако у Црноj Гори има доста музичких дешавања, недовољни су они посвећени традиционалноj музици.

- И то што има више jе заслуга поjединаца него институциjа. Оно што ми никад нисмо имали, и питање jе да ли ћемо икад имати: Национални народни оркестар и Музичку издавачку продукциjу. Овако нас неколико заљубљеника у изворну музику, снимамо своjе музичке проjекте и сами их финансирамо и продужавамо колико толико њихово вриjеме траjања - закључио је Ђурановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:39