Брдо при Крању / -Фото: Интернет
15/05/2021 u 11:45 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оштре поруке балканских лидера уочи самита на Брионима – од јединства нема ништа

Европске дипломате сматрају да би заједнички пријем у ЕУ земаља нестабилног региона био излаз за бројна питања у односима балканских земаља чија рјешења нису на видику ни тридесет година након распада бивше Југославије

Састанак лидера земаља Западног Балкана, којим се обиљежава десет година од покретања регионалне иницијативе  Брдо - Бриони, биће одржан у понедјељак 17. маја у Словенији.

Циљ састанка на Брду код Крања је наставак јачања регионалне иницијативе и усвајање Декларације којом би се Бриселу послала јасна порука да је за читав регион и Европску унију најбоље рјешење да државе Западног Балкана заједно буду примљене у породицу европских народа.

Идеја заједничког пријема балканских земаља у ЕУ промовисана је раније, а поново је актуелизована уочи именовања Мирослава Лајчака за европског изасланика за дијалог између Србије и Косова.

Европски дипломате сматрају да би  заједнички пријем земаља нестабилног региона био излаз за бројна питања у односима балканских земаља чија рјешења нису на видику ни тридесет година након распада бивше Југославије.

Додатни импулс успјеха овој идеји покушао је недавно да да словеначки предсједник Борут Пахор који се у Београду заложио за потписивање Декларације на Брду код Крања оцијенивши да је она најсврсисходнија за мир и стабилност у региону.

Из Брисела је више пута поручено да су мир и стабилност услов сваког даљег напретка и убрзања односно деблокаде наставка проширења Европске уније.

Иако се декларативно сви балкански лидери слажу да им је европска перспектива потребна  очито је да ће се јединство бивших југословенских република тешко постићи без обзира на притиске бриселске дипломатије, а највише због горућег питања Косова чије рјешавање Србија неће препустити без уважавање својих позиција.

Српски предсједник Александар Вучић отворено је уочи Самита послао врло оштру поруку да сви у Европи треба да знају да Београд неће Косово испустити а он лично неће пристати на одлуке на штету српског народа „чак и по цену живота“.

Огласио је и црногорски предсједник Мило Ђукановић наводећи да има сличне погледе са Словенијом у односу на питање перспективе овог региона и перспективе Европе чији неодвојив дио представља и Западни Балкан, те да је спреман да предано сарађује на путу остваривања зеједничке визије.

Бројне анкете јавног мњења у Црној Гори и региону показале су да већина грађана и даље подржава интеграцију у ЕУ, али да је повјерење грађана у ЕУ знатно опало поготово након пандемије коронова вируса у којој се европске државе нису најбоље снашле па су балканске земље остале без очекиване помоћи.

Професторица на подгоричком Универзитету и бивша министарка за европске интеграције у Влади Црне Горе Гордана Ђуровић потврдила је за Портал Дана да повјерење грађана у ЕУ опада и оцијенила да Брисел треба јасно да се изјасни о свим актуелним спорним питањима.

Самит Процеса Брдо – Бриони 17. маја одржава се уочи предстојећег почетка мандата предсједавања Словеније Европском Унијом током којег се очекује интезивирање дијалога Београд – Приштина и јаче дјеловање Брисела на смањење тензија у региону и побољшање анемичних односа између балканских земаља. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:05