Дебата о животној средини / -Милован Нововић
22/09/2021 u 07:14 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако не чувамо природу, ни она неће чувати нас

Секретар Секретаријата за рурални и одрживи развој Јасмин Ћоровић истакао је да је управо поглавље 27 које се односи на животну средину и климатске промјене једно од кључних изазова у погледу имплементације правних тековина Европске уније

Проблем загађења животне средине почео је, између осталог, да се рјешава и програмом "Црна Гора, моја зелена домовина 2" којим је обиљежено 30 година од доношења Декларације о еколошкој држави Црној Гори. Подсјећајући да је усвајањем Декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку Црна Гора постала прва еколошка држава на свијету, млади из Бијелог Поља су кроз богат едукативни програм још једном указали на важност очувања животне средине.

Да сваки грађанин треба да направи мале помаке у свом односу према питању екологије, одрживог развоја и зелене еконосмије, поручио је Горан Јоксимовић из НВО "Центар за предузетништво", која је у сарадњи са НВУ "Клуб културе" организовала програм.

image

Горан Јоксимовић

-Милован Нововић

-Мисија наше организације, између осталог, јесте и да мијењамо свијест појединца, грађанина, односно заједнице о значају одрживог развоја и зелене економије. Зато смо данас и организовали овај догађај, с посебним акцентом на шуме, које су плућа планете и чувари природе. Знамо да је ово велики проблем и да му треба посветити пуну пажњу. Због нас и наших потомака- истакао је Јоксимовић.

Он је саопштио и да ће наредних дана бити објављен видео- конкурс о љепоти наших шумских предјела.

-Током новембра ћемо, у сарадњи са еколошким секцијама, организовати садњу листопадног дрвећа у школским двориштима. Да дамо пун допринос да се стање животне средине поправи- казао је Јоксимовић.

Планским документима направљен добар темељ за будућност

-Секретаријат за рурални и одрживи развој, између осталог, бави се и питањима заштите животне средине, зато смо и подржали организацију ове манифестације којом обиљежавамо значајан датум. На локалном нивоу донијели смо важна планска документа, направили смо добар темељ за будући период и за све оно што треба да урадимо како бисмо постали чланица породице европских народа. Заштита животне средине и одрживи развој заиста јесу питања од велике важности и морамо се озбиљно њима бавити, уједно радећи и на развијању свијести, посебно код младих-навео је Ћоровић.

Секретар Секретаријата за рурални и одрживи развој Јасмин Ћоровић истакао је да је управо поглавље 27 које се односи на животну средину и климатске промјене једно од кључних изазова у погледу имплементације правних тековина Европске уније.

-Ми смо данас на прагу уласка у Европску унију и једно од главних преговарачких поглавља јесте управо заштита животне средине. Црна Гора, као прва еколошка држава, отворила је то поглавље 27 и ја се надам да ћемо у догледно вријеме испунити све што су препоруке и захтјеви ЕУ према нашој држави-подвукао је Ћоровић.
Он је казао и да на локалном нивоу предузимају низ активности које се односе на очување животне средине.

-Не могу да кажем да није ништа урађено, јер су започети многи пројекти, усвојени су разни акти, тренутно у нашем законодавству спроводимо шест или седам директива, али још бројне треба да примијенимо - рекао је Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:05