Фото: ТВЦГ скриншот
04/09/2021 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Американци Гари и Елизабет пронашли рођаке у ЦГ

Рођаци у Црној Гори су били одушевљени, како кажу, највише их је одушевила емоција гостију из Америке које нијесу биле површне и одглумљене

Гари и Елизабет Криво су Американци који су тражили и ових дана нашли, своје рођаке у Црној Гори. Сви су потомци браће Кривокапић од којих су двојица почетком двадесетог вијека отишли у Сјеверну Америку. Сусрет и упознавање далеких рођака, из далеких земаља који сада носе и различита презимена - био је дирљив, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Дуже од 120 година чуване фотографије, породичне приче и реликвије попут сабље, коју је као дио црногорске ношње носио перјаник у црногорском посланству у Истанбулу Лазар Кривокапић, довеле су његове потомке из Нјујорка у Котор и Рисан - Цуце и Цетиње.

Ту су нашли своје коријене и фамилију. Презиме Кривокапић је временом скраћено како би било више америчко, али свијест о поријеку је опстајала.

-Још као мали сам учио да смо поријеклом Црногорци, били смо јако поносни на то, зато сам кренуо прије двије године да проучавам одакле смо. Дошли смо у Црну Гору прије неколико недјеља и истраживали и распитивали се. Упознали смо Миша и захваљујући њему упознали фамилију. За мене је најузбудљивији тренутак био када сам схватио да имам рођаке, за које до прије двије године нијесам ни знао да постоје- казао је Гари.

Елизабет је казала да су били на Цетињу, на гробљу и у музеју.

-Када сам видјела исту сабљу у музеју коај је припадала Гаријевом прадједи и коју ми чувамо на зиду у нашој кући, то је било изузетно- казала је Елизабета.

Мишо Кривокапић каже да је одмах схватио о коме се ради када му је јављено да пар Американаца тражи своје рођаке Кривокапиће у Црној Гори.

-Знао сам да су повезани са Ђоком Кривокапићем из Рисна, јер су од његовог прађеда два брата отишла тамо и никад се нијесу вратили. Тако да смо у пет минута повезали све"-казао је Мишо.

Рођаци у Црној Гори су били одушевљени, како кажу, највише их је одушевила емоција гостију из Америке које нијесу биле површне и одглумљене.

Након свега назад у Америку, пуни утисака и уз увјерење да ће се вратити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:15