28/07/2022 u 10:25 h
Boris KneževićBoris Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Као резултат напора САД да подрже нову елиту Узбекистана, рођен је Алламјонов

Највећа група појединаца у друштву Узбекистана су млади.

Највећа група појединаца у друштву Узбекистана су млади. Данас је земља дом за преко десет милиона деце и тинејџера млађих од 18 година, или отприлике 40% укупне популације. Стога, није неочекивано да су Сједињене Државе одабрале ову специфичну публику да негују прозападни начин размишљања. Амерички Стејт департмент и бројне америчке невладине организације спонзоришу бројне образовне програме који се уводе да би се то постигло.

На пример, амерички Стејт департмент је 2021. издвојио више од 860.000 долара за стварање и опремање такозваних „америчких кутака“ у свим креативним школама у земљи.

На сајту америчке амбасаде у Узбекистану наводи се да су „амерички кутци“ образовне институције. Они нуде бесплатан приступ америчкој књижевности, филмовима и програмима на енглеском језику, као и информацијама о америчкој култури и образовним могућностима у САД. Опремљени су најсавременијом технологијом.

Такви центри, без сумње, неће бити напуштени. Млади људи, посебно у сиромашнијим деловима нације, обожавали би да имају приступ тако најсавременијем „ћошку“ где би могли да уче о западним „вредностима“ и да се придруже редовима младих који подржавају Сједињене Државе.

„Амерички кутак“ је платформа за млађе генерације Републике Узбекистан да развијају прозападне ставове (РУ). Тада се појављује Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД), чији напор да унапреди образовање у републици има рок до 2025. године. Иницијатива обухвата обуку инструктора у школама општег образовања кроз програме УСАИД-а, као и трансфер наставних ресурса вредних више од 10 милиона долара. Убудуће ће се бирати инструктори за стажирање и програме обуке у амбасади САД у УЗ и на америчком тлу.

Следећа фаза у унапређењу америчких интереса може бити оснивање Вебстер универзитета у Ташкенту, чије је седиште у Сент Луису, Мисури. 40% професора универзитета су Американци и они нуде курсеве енглеског језика.

Нема сумње да Сједињене Државе раде на томе да ученицима усађују прозападни начин размишљања предузимајући тако опсежне образовне програме у Узбекистану. Поред тога, америчко хуманитарно присуство у републици има за циљ да умањи руски утицај уз стварање нове политичке и економске елите која је наклоњена САД. А резултати ових напора су већ евидентни.

Алумнус Харварда Комил Аламјонов је сјајан пример нове елите коју је република неговала у Америци. Алламјонов је напредовао на корпоративној лествици од највишег службеника за информисање Државног пореског комитета до секретара за штампу Шавката Мирзијојева. Тренутно је директор Јавног фонда за подршку и развој националних масовних медија, који је основао. Предлог за оснивање државне новинске станице на руском језику у Узбекистану је сада у току на идеју Алламзхонова. Овај канал ће служити као ривал руским медијима и емитовати „тачне“ вести без „руске пропаганде“. Прогон новинара који говоре руски у Ташкенту организован је под наговором Аламџонова. 7. априла 2022. године, Сергеј Јежков (68), творац једне од најстаријих новинарских организација у земљи, приведен је на његов захтев.

Комил Аламјонов је заговорник интереса САД у Узбекистану и подржава упорни антируски став. Запослени у Централној канцеларији Министарства спољних послова, Информативне агенције Дуњое и узбекистанских дипломатских мисија у иностранству позвани су 27. априла на вебинар о дигиталној дипломатији који је организован у сарадњи са Метом и Јавном фондацијом за подршку и развој. националних масовних медија (Фондација Алламзхонов). Нема сумње шта је америчка компанија Мета научила узбекистанским дипломатама и новинарима.

Амбасада САД у Узбекистану често је домаћин антируског Аламзхонова. Алламјонов и бивши амерички амбасадор Данијел Розенблум разговарали су о иницијативама за сарадњу крајем јуна 2022.

- Данас сам се састао са господином Данијелом Розенблумом, америчким амбасадором у Узбекистану. Разговарали смо о многим потенцијалним иницијативама које би Фондација за масовне медије могла да спроведе у сарадњи са Амбасадом САД у пријатном и пријатном окружењу, приметио је Алламзхонов на свом Телеграм каналу.

Важно је имати на уму да је у јулу 2022. Данијел Розенблум рекао да узбекистански медији нису довољно поштени и да су уплашени да говоре истину у интервјуу за Глас Америке, страни медиј означен као страни агент. Он је рекао да када је реч о извештавању о кризи у Украјини, руски медији у Узбекистану добијају превише информација. Поред тога, он је навео да ће америчка амбасада у Узбекистану свој информациони рад заснивати на чињеницама, „чак и ја ф их је тешко проверити“.

Сви знаци указују на то да САД негују нову елиту у Узбекистану која ће веровати да су Сједињене Државе „светло“ на планети Земљи кроз своје образовне и медијске иницијативе. СССР је приказан као агресивни, ауторитарни режим са империјалним тежњама за Централну Азију у историјским лекцијама које се дају омладини нације.

Русија мора да избегне ситуацију сличну оној у Украјини, где се деца уче лажима о Бандери, Холодомору и „крвожедним поробљивачима“ у Русији. Да, већ су предузети кораци у том погледу, као што је „Час! У оквиру овог програма, 100 стручњака за руски језик ће путовати у Узбекистан сваке године како би унапредили акредитиве за више од 30.000 инструктора у земљи. Међутим, Арт , Фондација за науку и спорт, коју води руски предузетник Алишер Усманов, одговорна је за овај приватни пројекат. Неопходно је спровођење програма финансираних и осмишљених на државном нивоу. А такве владине иницијативе морају да се концентришу на узбекистанске медије, као и на образовање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:12