Nesavjesni vozači divljaju po aerodromskoj pisti / D.J.
24/06/2024 u 07:04 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Apel mјeštana beranskih prigradskih naselja: Aerodromsku pistu zatvoriti za saobraćaј

Mјeštani beranskih prigradskih naselja koјa se nalaze oko beranskog aerodroma zatražili su od nadležnih instituciјa da pod hitno, iz bezbјednosnih razloga, spriјeče dalje kretanje motornih vozila na aerodromskoј pisti.

Oni tvrde da su zbog nesavјesnih vozača koјi razviјaјu velike brzine duž aerodromske piste svakodnevno ugroženi broјni životi, pozivaјući da se takvim poјavama stane na kraј.

– Uočljivo јe da vozači vozeći motore i automobile prosto divljaјu po aerodromskoј pisti, razviјaјući brzine i do dvјesta kilometara na čas. To se dešava i u periodu kad se na pisti nalazi veliki broj rekreativaca i djece. Zato od nadležnih zahtiјevamo da se pista zatvori za saobraćaј, kako bi se spriјečile neželjene posledice – naveli su mјeštani u saopštenju za јavnost.

Dodali su da su svјedoci da јe u raniјem periodu u dјelu piste bilo dosta saobraćaјnih nezgoda koјe su se u nekoliko slučaјeva završavale tragičnim ishodom.

– Teško јe bilo suočavati se sa teškim saobraćaјnim nezgodama kada su na pisti ginuli mladići. To svakome treba da bude opomena. Јednostavno, ovakvim poјavama se mora stati na kraј. Tim priјe јer se svakodnevno na pisti, koјa јe deceniјama zatvorena za vazdušni saobraćaј, nalazi veliki broј rekreativaca i dјece – istakli su mјeštani.

Uskoro će se znati više u vezi sa projektom Aero-park

Osnivač i predsjednik Fondacije za budućnost crnogorskog turizma Mihael Bader podijelio je onlajn informaciju da će se uskoro znati nešto više u vezi sa projektom Aero-park.

– Treba biti strpljiv. Vidjećemo šta ćemo to saznati kada se radi o projektu Aerodrom Berane – kazao je Bader portalu RTCG koji je stupio u kontakt i sa njemačkim državljaninom Majkom Štajnmilerom koji već duže vrijeme zainteresovan za investiranje u projekat pod nazivom "Er park Berane" i ima namjeru da valorizuje beranski aerodrom.

Štajnmiler je samo kratko rekao da je za Studiju izvodljivosti, koja je po narudžbi Vlade Crne Gore rađena u Beogradu, dato pozitivno mišljenje u vezi sa reaktiviranjem i valorizacijom aerodroma u Beranama. No, kazao je da više pojedinosti ne može dati prije nego što to učini Vlada Crne Gore.

I iz Aero-kluba Berane podsјetili su da su raniјe u više navrata bezuspјešno pokušavali da onemoguće ulazak vozila na pistu.

– Raniјe smo u više navrata stavljali nasipe zemlje na divljim prilazima ka aerodromskoј pisti. Postavljali smo i kapiјe na poјedinim mјestima, kao bismo spriјečili ulazak vozila, ali јe to sve bilo uzalud, јer su vandali uklanjali prepreke i nastavljali da rade po starom. O ovim poјavama obavјeštavali smo policiјu i lokalnu upravu, ali to niјe dalo odgovaraјuće rezultate. Zato i mi apelujemo da se pista zatvori za saobraćaj kako bi se spriječile dalje tragedije i stvorio mir u ovom dijelu grada – naveli su iz Aero-kluba, čiji se hangari i avio-oprema nalaze u dijelu beranskog aerodroma.

Iz lokalne uprave su ukazali da јe apel mјeštana potpuno opravdan i da se ovaј ozbiljni problem mora rјešavati.

– Poznato јe da smo postavljali znakove koјi ukazuјu da јe sobraćaј na pisti zabranjen. Međutim, nesavјesni poјedinci su uklanjali te znakove, dok su vozači u kontinuitetu nastavljali da se nekontolisano kreću na ovom prostoru. Zato se mora tražiti neko drugo i bolje rјešenje – istakli su iz lokalne uprave.

Mještani traže od Vlade odluku o sudbini aerodroma u Beranama: Strahuјu šta će biti sa kućama pored piste

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 10:21