sa jednog od protesta / d.j.
07/10/2024 u 07:12 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Beranski drvoprerađivači traže da im se omogući da dođu do sirovine za rad: Građe nema, prinuđeni da zatvaraju pogone

Ako nam nadležni iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne omoguće, onako, kako su to više puta obećali, da dođemo do sirovine za rad, prinuđeni smo da zatvorimo svoje pogone, konstatovali su juče vlasnici beranskih malih pogona za preradu drveta.

Oni su ponovo pozvali nadležne koji gazduju državnim šumama da pozitivno odgovore na njihove zahtjeve. 

– Kao što je poznato mi smo sa nezadovoljnim kolegama iz drugih opština protestovali tražeći da se poništi tender za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju koji je 11. jula raspisala Uprava za gazdovanje šumama i lovištima. Uradili smo to jer su tom prilikom samo četiri privilegovane firme dobile mogućnost da ostvare pravo na šumsku građu, dok su svi ostali drvoprerađivači ostali kratkih rukava, zbog čega se došlo do situacije da zatvaramo svoje pogone i da oko 500 radnika sa sjevera ostane bez posla. Nakon toga iz nadležnog ministarstva dobili smo čvsta uvjeravanja da će nam se naknadno omogućiti da dođemo do tražene sirovine. Konkretno nama Berancima rečeno je da ćemo na području Plava moći da dobijemo određenu količinu drvne mase. Međutim, ni do današnjih dana ta obećanja nijsu ispunjena. Zato ponovo pozivamo ministra Jokovića da održi riječ i da nam omogući da živimo i radimo – naveli su drvoprerađivači.

Marginalizovana finalna proizvodnja
 

Beranski drvoprerađivači tvrde da privilegovani drvoprerađivači sa većim brojem radnika dobijaju koncesije na štetu onih koji se bave finalnom proizvodnjom. Ukazali su da se takve pojave moraju sankcionisati.

– Privilegovane firme su dobile ogromne količine sirovine za rad, a pojedine ne mogu da dobiju koncesije zbog neuvažavanja stavke koja se zove finalna proizvodnja, jer ona i ne postoji u javnim pozivima kao nešto što treba bodovati. Veliki su prigrabili sve, a ovi koji se bave finalnom proizvodnjom treba da ugase firme. Znači, finalna proizvodnja je potpuno marginalizovana. Postavlja se pitanje da li se na ovakav način vodi racionalna socijalna politika i da li se ovdje radi o racionalnom upravljanju državnim šumama – naglasili su beranski drvoprerađivači.

Ukoliko se to ne desi, poručili su da će sa kolegama iz susjednih opština ponovo doći pred Vladu Crne Gore i tamo ostati dok ne dobiju naloge za sječu šume.

– Ako se našim zahtjevima ne udovolji, preostaje nam da iduće sedmice zvanično obavijestimo Upravu policije i MUP da ćemo sa teškom mehanizacijom doći ispred zgrade Vlade i tamo ostati do ispunjenja zahtjeva. Uradićemo to jer se osjećamo prevarenim. Nakon tri sastanka sa ministrom, ispalo je da je kupovano vrijeme da bi se razvodnjila energija i bunt drvoprerađivača. Sada smo dovedeni u situaciju da se izlažemo novim neprijatnostima, jer je opstanak naših pogona doveden u pitanje – istakli su drvoprerađivači.

Drvoprerađivači najavili radikalizaciju protesta: Blokiraće i auto-put i sa porodicama doći ispred Vlade

Podsjetili su da su se ranije obratili Agenciji za zaštitu konkurencije tražeći da se uključi u pomenutu priču i utvrdi da li je konkurs na kom su ostali bez sirovine za rad narušio pravila konkurentnosti i učesnike doveo u nejednak položaj, suprotno ranijem modelu vrednovanja ponuda koji je utvrđen 2021. godine uz učešće Ministarstva, drvoprerađivača i Privredne komore. Dodali su da su ukazali da je u datom slučaju, na njihovu štetu, prednost data velikim preduzećima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 07:12