Бошњачка странка, лого / - БС
26/12/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС амандманима тражи рјешавање потреба грађана и убразање реализације започетих пројеката

Како истичу, другим амандманом тражено jе пола милиона еура за извођење радова на заштити Плавког jезера

Бошњачка странка предложила нове амандмане: Више новца за проjекте у Плаву, средства за изградњу водовода у приобалном диjелу Бара, отварање граничног прелаза према Тутину

Посланици Бошњачке странке подниjели су нове амандмане на Предлог Закона о буџету за 2022. годину.

Циљ предложених амандмана jе да се крене у рjешавање потреба грађана, али и да се убрза реализациjа започетих проjеката.

- Предложеним амандманом, тражено jе 800.000 еура за реконструкциjу пута Плав – Богићевица, односно, 369 хиљада више од предвиђених средстава. Како jе регионални пут значаjан за локално становништво и како би се што више валоризовали потенциjали Богићевице и Хридског jезера, сматрамо да треба издвоjити већи износ у 2022. години и настоjати да се у наредне двиjе године убрзаjу активности ове инвестициjе, чиjа укупна вриjедност износи 10 милиона - наводе из Бошњачке странке.

Како истичу, другим амандманом тражено jе пола милиона еура за извођење радова на заштити Плавког jезера.

- Урађена jе студиjа заштите и ревитализациjе Плавског jезера, за шта jе издвоjено око 250.000 еура. Та студиjа jе дала главне смjернице коjи су то проблеми због чега долази до смањења површине и дубине Плавског jезера, на коjи начин риjешити таj проблем и да у наредном периоду треба уложити око 16 милиона еура за заштиту Плавког jезера - казали су у саопштењу.

- Трећим амандманом тражено jе три милиона еура за реконструкциjу и модернизациjу регионалног пута Р-6 Зелени – Вуча. Управа за саобраћаj закључила jе уговор о проjектовању са д.о.о  Пут Инжињеринг из Подгорице. Завршена jе израда и ревизиjа главног проjекта. На дионици назначеног путног правца у дужини од 28 км се ослањаjу насеља Грахово, Биjела Црква, Бишево, Радетина, Паучина, Буковица, Црнча и Вуча - поручили су из Бошњачке странке.

Четвртим амандманом тражено jе 100.000 еура за проjектовање изградње водоводне инфраструктуре у приобалном диjелу Бара, коjи обухвата насеља Добра вода, Печурице и Куње, на основу студиjе водоснабдиjевања општине Бар, коjу jе финансирала Влада Црне Горе кроз капитални буджет Управе jавних радова. Приобално подручjе општине Бар, као дио просторне зоне „Печурице“, чине насеља Нишиће, Добра Вода, Печурице, Велики Пиjесак, Утjеха и остала насеља дуж морске обале у простору од тунела „Ћафе“ до границе са општином Улцињ.

Посланици БС предложили су амандман коjим се кроз буџет мораjу обезбиjедити средства за нормалан рад Фонда за заштиту и остваривање мањинских права.

Како додају, Фонд се финансира из буџета Црне Горе и из других извора, у складу са законом. Буџетом Црне Горе ће се за ове намjене опредиjелити наjмање 0,15 одсто од текућег буџета. Међутим, приjедлогом Закона о Буџету Црне Горе за 2022. годину, Фонду су опредиjељена средства у укупном износу од 1,39 милиона еура.

Такође, посланици Бошњачке странке су кроз амандманско дjеловање затражили издваjање средстава за отварање граничног прелаза према Тутину.

 - Предложеним амандманом, средства од 100.000 еура би се користила за израду неопходне документациjе за проjектовање и изградњу магистралног пута Петњица – Бор – Савин Бор – Ханишта, како би се након завршених свих процедура коjе се односе на документациjу, планирала средства за почетак извођење радова у 2023. години, на овом значаjном путном правцу коjи води према граничном према Србиjи - закључују из Бошњачке странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:34