Омерагић / -Фото: Бошњачка странка, Архива
30/05/2022 u 14:55 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омерагић за "Дан": Актуелна Влада је отворила врата институција за мањине

Већ 11 година је од посљедњег пописа и сигурно је вријеме да имамо нове податке, наводи наш саговорник

Приоритетни задатак ове владе је да се врати на европски колосијек и обезбиједи финансијску стабилност државе. Бошњачка странка (БС) ће у тим процесима бити партнер и даћемо допринос да Црна Гора одблокира процес ЕУ интеграција. Такође, због бројних популистичких мјера претходне владе, већ видимо да је државни буџет оптерећен. Министарство финансија већ припрема модел за рјешење овог проблема, казао је за "Дан" портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић.

Према његовом мишљењу, такође је важно да ова влада пошаље поруку да су врата институција отворена за припаднике мањинских народа.

– Морам истаћи да их је 42.Влада затворила за припаднике мањинских народа, што се на крају испоставило као њихова велика грешка. Црна Гора је успјешна само ако уважи све своје различитости. Мањински народи су стварали државу Црну Гору са осталима и Црна Гора је успјешна прича само ако је грађанска, мултиетничка и држава у којој и Бошњаци као народ могу бити равноправни чиниоци и актери политичких и друштвених процеса – наводи Омерагић.

Пут у ЕУ нема алтернативу

Омерагић тврди да одлагање избора апсолутно није бјежање од воље грађана.

– У политици се актери морају водити разумом, а не емоцијама. Ако смо држава која добар дио свог буџета остварује од туризма, питам се коме је то у интересу да у јуну и јулу сваке седмице имамо изборе. Мислим да то није практично, али ни политички одговорно. Вјерујем да је свим актерима циљ да имамо изборе у једном дану и тако поједноставимо изборни процес и смањимо тензије. Ово је свакако први корак, јер ћемо у октобру у једном дану имати изборе у 14 општина, што је свакако добра одлука. Kада бисмо се ми као партија водили политичким интересима, нама би сада избори највише одговарали, јер истраживања показују да нам рејтинг у континуитету расте. Али мислим да је овдје најважније да водимо рачуна о ширем друштвено-почитичком интересу – навео је Омерагић.

Упитан за коментар о "Отвореном Балкану", одговара да пут Црне Горе у ЕУ нема алтернативу.

– Берлински процес је нешто што је под окриљем ЕУ и за нас је то пут ка чланству. Питање "Отвореног Балкана" је комплексно, јавност нема довољно информација о том процесу. Спремни смо да чујемо све аргументе за и против, али свакако да нећемо дати бланко подршку овом процесу у парламенту, нити у Влади – казао је наш саговорник.

Он истиче да је измјена изборног законодавства нешто што је приоритет овог сазива парламента.

– То је и препорука наших међународних партнера, прије свега ОХДИР/ОСЦЕ. Око овако важних питања потребан је широк консензус. Такође, мислим да је увођење отворених листа корак напријед у дијелу што веће демократизације нашег друштва. Отворене листе значе и већу одговорност изабраних посланика, и стога подржавамо да се на Одбору за измјену изборног законодавства разговара о овој теми – казао је наш саговорник.

Он је саопштио да је одржавање пописа за БС статистичко питање.

– Већ 11 година је од посљедњег пописа и сигурно је вријеме да имамо нове податке. Интерес је државе да има нове податке из бројних области, како би креирала политике развоја за наредни период. Што се нас тиче, када се стекну технички услови, уз мониторинг Еуростата, мислим да треба одржати попис – рекао је Омерагић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:09