Прокрчени - расчишћени пут ка Горњем Столиву / -МЗ
31/10/2021 u 07:07 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Булдождером прошли кроз шуму кестена према Горњем Столиву

То пут није, него буквално крчење стазе и то неће бити тампонирано. Ширина да се уђе између једне и друге међе је 1,7 метара, ту је прошао мали багер. Земљиште је Бискупије, ми смо раскрчили наше и ни једно дрво није откинуто - изјавио је дон Жељко Пасковић за "Дан"

КОТОР – Крчењем пута кроз шуму кестена према Горњем Столиву, девастиран је и деградиран терен и заштићена амбијентална цјелина, тврде у Мјесној заједници (МЗ) Столив, уз страховање да ће у зимском периоду са пробијене трасе долазити до спирања разног материјала који ће напослијетку завршавати у мору. По ријечима потпредсједника МЗ Винка Вујовића, пут је прокрчен љетос, тачније 10. јула на земљишту Которске бискупије.

- Булдождер је прокрчио пут кроз шуму костања према Горњем Столиву на иницијативу мјесног жупника дон Жељка Пасковића и члана Савјета МЗ Марка Миховића, а да нико у мјесној заједници то није знао. Том приликом тотално је девастиран и деградиран терен и амбијентална цјелина шуме костања. Одмах по сазнању, догађај смо пријавили Комуналној инспекцији која је сјутрадан изашла на терен на којем раније није постојао земљани пут, већ козја стаза која је пролазила преко већег броја нижих међа и канала. Ови канали су се уливали у већи поток. Након пробијања пута, а не чишћења растиња, терен је девастиран, тако су нестале међе, затрпани су канали. Разне остатке коријења и земљаног шута је дјеловање великог булдождера гурнуло са стране. Недавна мања киша је већ покренула низбрдо земљани материјал са трасе - казао је Вујовић за "Дан".

Налаз инспекције каже да није било девастације

- На лицу мјеста је од стране инспектора и Комуналне полиције констатовано је да се цијелом дужином око већ постојеће пјешачке стазе расчистило ситно растиње (гране), како би се доставио материјал за обнову објеката у Горњем Столиву. Даљом контролом констатовано је да није вршена девастација простора на начин да је вршено пробијање или насипање терена грађевинским материјалима. Поменути пут не преставља саобраћајницу, нити је прикључак на неки од локалних путева, већ се искључиво користи за пролазак мањег возила и могуће заштите шумског појаса од пожара у љетњем периоду и представља искључиво добро мјештана у јавном интересу - пише у одговору достављеном из Службе за инспекцијске послове.

Мјесна заједница је, додаје, такође упутила допис предсједнику Општине Котор Владимиру Јокићу затраживши да се терен врати у првобитно стање, уз оцјену да је, како су навели, "предметна нелегална градња смишљена да би онемогућили активности и одлуке Општина Котор и Тиват на проглашењу брда Врмац за Парк природе". Пријаву су поднијели и Секретаријату за заштиту културне и природне одакле су их извијестили да је извођење радова било предмет контроле надлежних општинских органа, комуналног и саобраћајног инспектора.

- Констатовано је да је постојећи земљани пут (без чврсте подлоге) рашчићен од ниског шумског растиња, док стабла костања нису уклањана, наводи се у одговору овог ресора МЗ, коју су из Секретаријата за урбанизам грађевинарство и просторно планирање обавијестили да тај орган "није издао УТ услове који се односе на пробијање пута у Столиву". Надаље се МЗ обратила Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, тражећи укључење Грађевинске инспекције, а министарство предмет прослиједило Служби за инспекцијске послове Општине Котор. Изласком на терен инспектор је утврдио да није дошло до деградације простора, а узета је изјава "од одговорног лица који је доставио прибављене сагласности".

Потврдивши да се ради о земљишту Бискупије, жупник дон Жељко Пасковић објашњава да се ради о крчењу стазе, а не пробијању пута што су, истиче, констатовале све надлежне инспекције.

- То пут није, него буквално крчење стазе и то неће бити тампонирано. Ширина да се уђе између једне и друге међе је 1,7 метара, ту је прошао мали багер и све што смо урадили је да смо, гдје је била каскада, то слегли само да може да се прође са једним џипом и то са нашим џипом. Ни једно друго ауто горе није пошло. Земљиште је Бискупије, ми смо раскрчили наше и ни једно дрво није откинуто, изјавио је дон Пасковић за "Дан" подсјетивши да је недавно у Горњем Столиву, када су организовали фешту Светог Илије, било 450 људи, а понешена су три стуба за јавну расвјету.
-Обновили смо једну кућу и уселили човјека који је желио горе да живи. Обновили смо трг, планирамо обнављати цркве и спасити село за разлику од других који говоре да за Горњи Столив треба нешто урадити, а не раде ништа- каже дон Пасковић.

Члана Савјета МЗ Марка Миховића није желио да коментарише радове на путу у Горњем Столиву.

- Нити сам власник земље, нити сам неко коме треба да се обратите за изјаву - кратко је рекао Миховић у телефонском разговору за "Дан".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 07:51