Мјештани Врања траже да се поштују катастарске границе / -Архива
27/10/2021 u 07:38 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цркву у Врању желе и Тузи и Зета

Ратко Стијеповић, предсједник СО Голубовци, каже да је граница Матагужа и Врања предмет арбитраже, док Ник Ђељошај тврди да су границе јасно дефинисане законом и да арбитраже нема

Договор коме ће да припадне црква светог Николе и гробље око ње није постигнут између Општине Тузи и Општине у оквиру Главнго града - Голубовци, те ће се ићи на арбитражу. То је на сједници СО Голубовци казао предсједник Скупштине Ратко Стијеповић. Међутим, предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај истакао је да још нема одлуке о арбитражи.

– Територија је одређена Законом о територијалној организацији Црне Горе и Општина Тузи финкционише на територији која је одређена законом. Одбор за стварање услова за функционисање Општине Тузи је дао задатак да се имовина подијели, али је то тијело блокирано више од годину дана зато што предсједник није заказивао сједнице, односно одбијао је да их закаже. Влада је промијенила члана одбора, а промјену треба да изврше и Општина Тузи и Главни град. Ми смо то урадили и чекамо да исто уради и Главни град. Након тога ће засиједати тај одбор и донијеће се одлука да се подјела имовине повјери арбитражи. Уколико та тачка не буде на дневном Скупштине Главног града, то ће бити сигнал да се све ово радило намјерно. Надам се да ће се наћи на првој сједници и да ће се одблокирати рад одбора – казао је Ђељошај.

Ђељошај истиче да територија није предмет договора и преговора, већ је одређена Законом о територијалној организацији.

– Подржавам мјештане Врања и закон, који је усвојен у Скупштини Црне Горе који прецизира територију општине Тузи. Апсолутно бих волио да ова црква припадне општини Тузи. То сам и раније говорио прије него што су се мјештани огласили. Тако промовишемо различитост у вјерама и нацијама – истиче Ђељошај.

Становници Врања не пристају на то да црква припадне Зети, јер, како кажу, катастарстки пропада Општини Тузи.

– Мјештани Врања не пристају ни на шта друго осим да црква и гробље буду на нашој територији, као што је то катастарски. Ми ништа спорно не видимо у подјели имовине са Зетом, јер се одлично зна да је пут граница између Врања и Матагужа. По томе гробље и црква припадају Врању, односно Општини Тузи, а капела Матагужима, односно Зети – казао је Радован Никчевић, представник мјештана Врања који је и преговарао са надлежнима око расподјеле у име насеља.

Никчевић је истакао да је црква увијек била врањска.

– Изграђена је као врањска црква. Мој је прадјед био поп и он је реновирао. У црквеним књигама је заведена као врањска црква. Када смо имали преговоре и у Општини Голубовци и у Главном град речено је да је црква врањска. То је тада потврдио и бивши одборник СНП-а Срђа Раичевић. Међутим, поента је у томе што од кад су Тузи постале смаостална општина Матагужанима се не сахрањује у другу општину, него хоће да и гробље и црква припадну Зети. То неће моћи, јер катастарски припада нама. Митрополит Амфилохије је говорио да су све православне цркве недјељиве независно од тога гдје се налазе– наводи Никчевић.

Никчевић каже да су земљу за изградњу цркве дали мјештани Врања.

– Врањ са 100 домаћинстава је направио и храм и има цркву, а Матагужи са 500 домаћинстава немају ни једно ни друго. Сад им је жеља да узму цркву од нас. Нико им бранио није да направе за себе, као што смо ми храм – рекао је Никчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:56