Клисић у винограду / -Драган Стојановић
02/10/2021 u 06:09 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црмничке винаре не питају како опстају

Временски услови ове године су погодовали виновој лози и род је одличан. Много сунчаних дана, а мало кишних условило је да имамо сочно, слатко грожђе, каже Илија Клисић

У црмничким виноградима надалеко познатим по врхунским домаћим винима, увелико се бере винско грожђе. Подруми црмничких винара, посебно оних који се баве агротуризмом, биће пуни залиха вина од претходних година. Сви подједнако жале што нема Руса, јер су им то били најбољи потрошачи, а пласман вина је услед тога значајно отежан.

Винари такође истичу да их нико из ресорног министарства није питао како опстају. Посебан је проблем сто страни произвођачи вина улазе слободно на наше тржиште, што домаћи не могу да прате, те од пароле " купујмо домаће" нема ништа.

Познати винар Илија Клисић из црмничког села Лимљани, каже да је задовољан овогодишњим родом, те да квалитет грожђа одавно није био добар као овог љета.

У својим виноградима у Лимљанима, који су на надморској висини до 300 метара, ове године планира да убере око 15.000 килограма грожђа, врхунског квалитета.

image

Квалитетна берба

-Драган Стојановић

Он каже да ријеч струке примењује у пракси - препоруку енолога да се врхунска вина праве у винограду, па је на његовом једном чокоту око 1,5 килограма грожђа. У виноградима су вранац, каберне, мерло, мускат бели.

- Временски услови су ове године погодовали виновој лози и род је одличан. Много сунчаних дана, а мало кишних условило је да имамо сочно, слатко грожђе. Није било болести у виноградима, па је и прскања било дупло мање него претходних година. Наравно, кад је требало наводњавали смо по систему кап по кап - каже Клисић.

Он додаје да ће у зависности од сорте грожђа берба трајати до краја мјесеца. За разлику од претходних година, када су туристи у Црмницу долазили од прољећа до јесени, ове године гостију нема.

- Подрум је пун вина од прошле и претходних година. Из тог разлога већу количину овогодишњег грожђа ћу продати-истиче он.

Винари и виноградари су задовољни родом и његовим квалитетом, али су имали проблема због недостатка берача грожђа, што је ове године израженије у односу на претходне због пандемије вируса корона.

- Годинама је већ тешко наћи бераче. Ове године имао сам петоро и то су углавном људи који су раније долазили. Већина је из Албаније. Дневница за 10 сати рада у винограду је 35 еура. Берачи добију доручак и ручак. Уопште је у Црној Гори тешко наћи радника. Истина је, треба знати грожђе брати, али нема посла који се не може научити. Међутим, наши људи не иду радо у винограде. Добар берач током дана убере око 800 килограма грожђа - каже Клисић.

Продајна цјена грожђа на велико, како истиче Клисић, кретала се од 0,70 до једног еура по килограму у зависности од сорте грожђа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:22