Дилери соба дочекују туристе у Бару / фото: Д.С.
13/07/2021 u 08:20 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дилери соба на барској ривијери поново на улицама дочекују госте

Ових дана смо заузети око одржавања простора на Вирпазару и свечаности поводом 13. јула, али одмах након тога крећемо у "чишћење терена" и спречавање ове појаве, каже Дејан Шкеровић, начелник барске Комуналне полиције

Са првим већим гужвама и колонама туриста који аутомобилима, аутобусима или возовима у све већем броју стижу на барску ривијеру, на аутобуским и жељезничким стајалиштима, као и поред магистрале у Сутомору и Шушњу, појавили су се и ове године дилери соба. У рукама држе обавезне картоне на којима је написано "собе", ни мало не стрепећи да могу бити подвргнути контроли инспектора. И ове године поново слиједи иста стратегија којом се дилери соба служе, пресретање и искакање испред аутомобила са таблицама из региона, и отимање гостију туристичким агенцијама на најпрометнијим дјеловима магистрале од Чања до Утјехе.

Дилери, као нелегални посредници у издавању соба, требало би да буду прва ставка надлежних инспекција, од којих се очекује да коначно ове године искоријене ову појаву и стану на пут туристичком црном тржишту.

Једно је ипак сигурно да ће, као и ранијих година, бити тешко утврдити колико је заправо гостију боравило у приватном смјештају, и колико ће остати новца у касама локалне и Националне туристичке организације.

Од Комуналне полиције се очекује да на вријеме започне са акцијом на искорјењивању туристичког црног тржишта.

Није регистровано 70 одсто приватног смјештаја

Оно што такође забрињава је и чињеница да преко 70 одсто приватног смјештаја на подручју барске општине није регистровано, тако да су управо дилери главни начин пуњења тих смјештајних капацитета, чији власници немају намјеру да плаћају државни порез и боравишну таксу.

Упућени кажу да су цијеле породице укључене у овај посао и да ни зарада није мала, од 20 до 30 хиљада еура у сезони, али и да имају трошкова од 10 до 15 одсто за оне који би требали да их контролишу. У Сутомору, рецимо, кажу да и мала дјеца знају ко то ради, шта ради, колики коме проценат иде....

Начелник барске Комуналне полиције Дејан Шкеровић каже да још увијек нису имали пријава које се односе на активности дилера соба.

- Наравно да су дилери соба у плану наших активности. Акције на спречавању њиховог дјеловања радимо у садејству са Управом полиције. Ових дана смо заузети око одржавања простора на Вирпазару и свечаности поводом 13. јула, али одмах након тога крећемо у "чишћење терена" и спречавање ове појаве - каже Шкеровић.

Тешко је повјеровати да ће ове године бити неких посебних контрола којих није било и досад, зато дилери и не презају, већ добро осмишљеним акцијама и међусобно повезани и даље ће бити "главна рецепција" на барској ривијери.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:13