Дом старих ”Грабовац” у Рисну / -Б.М.
18/07/2021 u 06:50 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дом старих "Грабовац" добија објекат хотелског типа

Директор Дома Срђан Драгомановић каже да се повећава површина смjештаjних капацитета за скоро дупло, што значи да се ствараjу бољи услови за боравак старих, прилагођени стандардима Европске униjе

Проjекат за изградњу и модернизациjу Дома старих "Грабовац" у Рисну jе завршен, а његова реализациjа требало би да крене наредне године, најављено jе на презентациjи тог проjекта.

Проjекат изградње новог обjекта у Дому реализоваће се у оквиру Програма енергетске ефикасности у jавним зградама - фаза II, коjи реализуjе Министарство капиталних инвестициjа по основу уговора о кредиту и финансирању, склопљеног између Министарства финансиjа и Њемачке развоjне банке KfW.

Директор Дома Срђан Драгомановић каже да се повећава површина смjештаjних капацитета за скоро дупло, што значи да се ствараjу бољи услови за боравак старих, прилагођени стандардима Европске униjе. Проjектом jе предвиђено комплетно уклањање Х павиљона, коjи jе изграђен приjе 50 година и потпуно jе енергетски неефикасан.Риjеч jе о обjекту хотелског типа коjи ће имати 40 jеднокреветних соба и шест двокреветних апартмана. Корисници тог објекта биће корисници Дома старих што преко Центра за социјални рад, што уговорци - казао jе Драгомановић, додавши да ће Дом у Рисну бити један од најмодернијих и најбоље инфраструктурно опремљених домова у Европи.

Дражен Карадаглић из Министарства капиталних инвестициjа казао jе да 3. фаза овог проjекта износи 60 милиона еура, од чега jе 45 милиона кредит KFW банке, десет милиона jе допринос државе, док jе пет милиона еура у виду гранта. Објаснио је да је проjектом предвиђена и реконструкциjа 20-ак школа у Црноj Гори, а планирана и изградња нове савремене зграде за потребе Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:04