Уводе радионице за родитеље / Дан
04/04/2022 u 06:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попуњени капацитети Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју

Jедан броj су корисници полудневног боравка, тако да нам организациjа рада омогућава функционисање и уколико се поjави интересовање нових корисника, тврде из установе

Попуњени су капацитети Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, те ова установа тренутно броји 20 корисника. Како су саопштили од стране Центра за социjални рад су информисани да не постоjи листа чекања.

– Jедан броj су корисници полудневног боравка, тако да нам организациjа рада омогућава функционисање и уколико се поjави интересовање нових корисника, а у постоjећим капацитетима. Ни jедном родитељу или кориснику коjи jе до сада исказао интересовање за коришћење ове услуге то право ниjе ускраћено – казали су из Дневног центра на чијем је челу Марина Вујовић.

Они наводе да се активности услуге дневног боравка пружаjу дjеци и младима са интелектуалним и комбинованим сметњама коjи имаjу потребу за дневном бригом, надзором и подршком у одржавању и развиjању потенциjала.

– Рjешење коjе доноси Центар за социjални рад може се дониjети за редовни осмочасовни боравак и полудневни четворочасовни боравак, односно додатна стручна помоћ за дjецу коjа похађаjу васпитно-образовне установе. Додатна стручна помоћ дjеци са сметњама и тешкоћама у развоjу jе омогућена у складу са расположивим капацитетима и подразумиjева, обезбjеђивања психолошког, дефектолошког, физиотерапеутског третмана и третмана сензорне интеграциjе. Дjеци и младим особама са сметњама и тешкоћама у развоjу се обезбjеђуjе потпуна њега, брига и подршка. Сваки корисник jе континуирано, системски збринут услугом у коjоj су активности усмjерене на потребе самог корисника, његове могућности и интересовања. У циљу што боље социjализациjе и интеграциjе корисника у живот локалне заjеднице, њиховог активног укључивања и учешћа у друштвеним дешавањима реализуjу се излети, прославе рођендана, заjедничке радионице са основним школама и НВО, учешће у спортским активностима, боравак у дjечjим одмаралиштима у пратњи родитеља... – кажу из установе.

Они истичу да је програмом рада предвиђено проширивање садржаjа услуге коjе се односи на пружање савjетодавног рада за родитеље дjеце и омладине са развоjним тешкоћама и саме кориснике.

– Савjетодавне услуге професионалаца различитог профила омогућиће родитељима да их саслушаjу, да им даjу основне видове подршке, упуте на службе коjе им могу помоћи, посавjетуjу о томе како да се носе са свакодневним изазовима, како да у своjе породичне рутине укључе дjецу и подигну њихов ниво самосталности, способности самозаступања, самосталног доношења одлука, комуникативности и ангажовања – наводе из установе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:19