/ -Фото: Дан
05/11/2021 u 06:09 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ерозија све више нагриза обалу: Ушће Бојане никад шире, плажа никад мања

Чувени плажни бар на Ади уклоњен је, јер су га таласи поткопали и пријетили да га сруше

Ни најстарији Улцињани не памте да је друго ушће, односно десно ушће ријеке Бојане некада било шире него што је то данас.Тако сада, десно ушће тренутно сличи лиjевом, оном према Албаниjи, иако десним краком у море отиче тек око 10 одсто воде из риjеке.

Рекло би се да у томе нема логике, тим прије што је десни крак прије неколико година у пар наврата био затворен наносима пијеска па је морала да интервенише механизација. Но, јасно је да су у питању процеси на које је утицао човјек и који се у последње вријеме одвијају толиком брзином да су промјене видљиве свакодневно.

И док је ушће никад веће, ерозија незаустављуво нагриза плажу на Ади која је последњих мјесец дана видно мања упрос интервенцији када је направљен напер у дужини од 120 метара, а у мају уз помоћ механизације Војске Црне Горе насуто 12.000 метара квадратних нове пjешчане површине, односно плажни поjас поширине 40 метара и створени услови да се туристичка сезона на Ади одвиjа несметано.

Колико брзо ерозија нагриза обалу показује примјер плажног бара који се на почетку сезоне налазио на плажи, а прије неколико дана морао је бити уклоњен јер су га таласи поткопали и пријетили да га сруше. Из ХТП "Улцињска ривијера" саопштили су да су остали објекти засад сигурни али да ће први већи југо направити проблеме и угрозити објекте због чега је неопходна хитна реакција надлежних.

Нестало 10 одсто цјелокупног острва

Равнотежа између наноса коjе jе Боjана доносила и природне ерозивне моћи таласа, и стабилност обале и плаже поремећена jе градњом три бране и три велике хидроцентрале на Дриму у Албаниjи (Вау и Деjес, Фиерза и Комани) 60-тих и 70-тих година прошлог виjека. Почетком ове децениjе изграђене су jош двиjе (Ашта1 и Ашта 2). 

Професор Димитер Дора са Универзитета "Луигj Гуракуqи" у Скадру утврдио jе у jедном научном раду да jе након тога нанос у море смањен и до 30 одсто.

Министарство екологиjе jош прошле године радило студиjу коjа jе показала да jе десет одсто цjелокупног острва нестало.Фотографиjе Аде Боjане коjе су из ваздуха снимљене приjе више од три децениjе и нове коjе су начињене недавно показале да jе дjеловањем ерозиjе у том периоду нестало преко стотину метара плаже.

Директор JП Морско добро Младен Микиjељ недавно је изјавио да ће се ускоро кренути са уређењем плаже на Ади Боjани. Како је објаснио градиће се, вjештачке дине како би се створили предуслови да се заштити имовина тог предузећа али и несметано одвиjа наредна туристичка сезона.

- Ресорно министарство ангажовало је експерте из Италиjе и jа се надам да ћемо у догледном периоду кренути са траjним рjешењем тог проблема. Експерти из Италиjе су дали и додатно привремено рjешење коjе ће бити употребљено за припрему наредне сезоне. За неколико дана ћемо у сарадњи са више државних институциjа, а ми ћемо бити финансиjери тог проjекта, кренути да радимо вjештачке дине - казао jе Микиjељ.

Према његовим ријечима у проjекту ће се користити сви расположиви државни ресурси како би се циjена и вриjедност тог проjекта значаjно умањили него да се то радило са екстерним партнерима.

- Механизациjа Воjске, пиjесак Управе за воде а ми ћемо финансирали остале радове како би вриjедност радова била смањена а ефекти продуктивни- изјавио jе Микиjељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 12:29