/ - OPšTINA HN
17/02/2023 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU donirala vatrogasno vozilo hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja

Vozilo i druga spasilačka oprema nabavljeni su kroz projekat prekogranične saradnje „Otporna granica“ koji finansira EU sa ciljem unapređenja kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe službi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Opštine Herceg Novi

Evropska unija (EU) donirala je hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja novo vatrogasno vozilo, vrijedno skoro 100 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, ključeve kompletno opremljenog vatrogasnog vozila za intervencije u gradskom i seoskom području, predsjedniku Opštine Stevanu Katiću uručila je zamjenica šefa službe za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselot Isakson.

- Vozilo i druga spasilačka oprema nabavljeni su kroz projekat prekogranične saradnje „Otporna granica“ koji finansira EU sa ciljem unapređenja kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe službi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Opštine Herceg Novi, navodi se u saopštenju.

Katić je, na ceremoniji primopredaje, istakao da će donacija značajno unaprijediti sposobnosti, spremnost i vrijeme reagovanja operativnog tima Službe zaštite i spasavanja Herceg Novog.

On je rekao da se u posljednje vrijeme svjedoči sve većem broju prirodnih katastrofa koje imaju štetne posljedice za društvo u cjelini.

- Lokalna zajednica sama ne može učiniti puno, ali kroz ovakve projekte, uspostavljanjem prekogranične saradnje i uz podršku EU, moguće je uspješno prebroditi izazove s kojima ćemo se susresti, kazao je Katić.

Isakson je rekla da se nada da će donacija pomoći Herceg Novom da poveća spremnost kada je u pitanju zaštita građana.

- Imati dobrog susjeda u hitnoj situaciji spašava mnoge živote. Dobri susjedi takođe znaju da moraju raditi zajedno, čak i prije nego što dođe do katastrofe, navela je Isakson.

Kako je kazala, Uniji je drago što je finansirala tu inicijativu službi civilne zaštite iz Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, pomažući im da se okupe i unaprijede vještine i kapacitete za upravljanje prirodnim katastrofama.

U saopštenju se navodi da, osim nabavke vrijedne opreme za vatrogasne jedinice, projekat doprinosi poboljšanju prevencije i upravljanje rizikom od posljedica klimatskih promjena i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem u tom prekograničnom području.

Dodaje se da se sprovode i aktivnosti za podršku umrežavanju, jačanju kapaciteta, razmjeni iskustava i podizanju svijesti javnosti kada je u pitanju spremnost na katastrofe.

- Projekat „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica', je odobren u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020), naveli su iz Opštine.

Oni su rekli da je ukupna vrijednost projekta preko 586 hiljada eura, od čega je EU osigurala skoro 500 hiljada bespovratnih sredstava.

- Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Javna ustanova Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG, Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i Opština Herceg Novi, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je implementacija projekta započela u martu prošle godine i da će trajati dvije godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:20