Са састанка / - М.Н.
25/10/2021 u 15:11 h
М.Н.М.Н.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска унија је највећи донатор и инвеститор у Црној Гори

Дакле, у претходних седам година смо добијали годишње неких 70 до 80 милиона еура, кад узмемо у обзир све оно што су конкретно финансијски инструменти које Европска унија нуди Црној Гори, истакао је из Канцеларије за европске интеграције

Европска унија је највећи донатор и инвеститор у Црној Гори, а наша земља је у претходних седам година на годишњем нивоу добијала између 70 и 80 милиона еура из финансијских инструмената, саопштио је данас у Бијелом Пољу Бојан Вујовић из Канцеларијe за европске интеграције. Он је представљајући доступне ЕУ програме и фондове за локалне самоуправе и НВО организације, казао да Црна Гора у просјеку из ИПА програма добија око 40 милиона на годишњем нивоу, а уз то средства за реализацију пројеката обезбјеђује и кроз пограме прекограничне сарадње.

- Поред средстава из ИПА програма, која су у досадашњем периоду била неки фиксни дио, користимо и регионалне програме и програме прекограничне сарадње, као и оне за подршку инфраструктурним пројектима. У зависности од године, у просјеку још неких додатних 40 милиона еура „повучемо” кроз ове регионалне програме. Дакле, у претходних седам година смо добијали годишње неких 70 до 80 милиона еура, кад узмемо у обзир све оно што су конкретно финансијски инструменти које Европска унија нуди Црној Гори - казао је Вујовић.

Обезбиједити више средстава за НВО са сјевера

Ђукић је истакао и да ове године невладине организације са сјевера нијесу имале европских конкурса на које би аплицирали, осим програма прекограничне сарадње са Албанијом, Босном и Косовом

– Надамо се да ће наредна година бити много боља, када је ријеч о подршци невлаидним организацијама, не само финансијсој, већ и техничкој и административној – поручио је Ђукић.

Он је истакао и да је јако важно да локалне заједнице, као и невладине организације, обезбиједе што више средства из доступних ЕУ фондова, те да ће зато и у наредном периоду наставити да раде на њиховој промоцији и презентацији.

Саопштио је и да у Бијелом Пољу има доста пројеката које је финансирала Европска унија, али истакао да је најважније то што ће се ЕУ и у будућем периоду пружати значајну финансијку подршку.

- Сада смо у фази планирања наредног седмогодишњег периода када су у питању европски фондови, тако да је сада прави тренутак да се на различитим нивоима покренемо и да се заједно укључимо у тај процес планирања, јер од тога заправо зависи у крајњем колико ћемо моћи да повучемо средстава у наредном периоду – истакао је Вујовић.

Презенатација ЕУ програма, према ријечима организатора Жељка Ђукића из НВО Мултимедијал Монтенегро, организована је са циљем да се запослени у локалним самоуправама и НВО организацијама квалитетније информишу о могућностима финансирања њихових пројектних приједлога из ЕУ фондова, националних ИПА програма, прекограничне и територијалне сарадње.

- Мислим да ћемо сви морати да се навикавамо на одређена европска правила и да ћемо у перспективи више морати да се ослањамо на европске конкурсе, јер је процјена да ће временом бити мање оних од стране министарстава. Да више не можемо рачунати на конкурсе министарства, показује и то што смо већ смо у четвртом кварталу 2021. године, а тек сада се почело са расписивањем конкурса, који су по закону требали бити објављени још у првом кварталу ове године. Све то додатно отежава и угрожава ђеловање невладиних организација, доводи у питање њихову одрживост и постојање – нагласио је предсједник НВО Мултимедијал Монтенегро.

У ЕУ кутку НВО Мултимедијал Монтенегро, о програмима територијалне и прекограничне сарадње говорила је и савјетница замјеника главне преговарачице-националне ИПА координаторке, Ирена Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:28