Пројекат подршке Норвешке / - Канцеларија за европске интеграције
08/03/2022 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови пројекат подршке Норвешке ЕУ интеграцији Црне Горе

Уз регионалну димензију, пројекат ће бити усмјерен на индивидуалне потребе и кључне приоритет сваке од држава региона у спровођењу реформи на путу ка ЕУ, каже се у саопштењу

Норвешка ће, покретањем новог пројекта под називом Знањем за реформе на Западном Балкану, наставити да подржава реформске активности на путу Црне Горе ка Европској унији (ЕУ), саопштено је на Националној иницијалној радионици пројекта.

Из Генералног секретаријата Владе казали су да пројекат „Знањем за реформу на Западном Балкану“ финансира Влада Норвешке, а имплементира Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) са сједиштем у Бечу.

Како су навели, петогодишњи пројекат биће усмјерен на спровођење реформских активности у процесу приступања држава Западног Балкана ЕУ, кроз размјену знања, искуства и добрих пракси у преговарачком процесу.

- Уз регионалну димензију, пројекат ће бити усмјерен на индивидуалне потребе и кључне приоритет сваке од држава региона у спровођењу реформи на путу ка ЕУ - каже се у саопштењу.

Главна преговарачица Зорка Кордић истакла је да Црна Гора, као најнапреднија држава кандидат, има обавезу и одговорност да са земљама региона дијели искуства и знања стечена током преговора с ЕУ.

Она је казала да је креирање платформи знања највећа вриједност пројекта.

Кордић је рекла да је за Црну Гору веома важно да се кроз пројекат адресирају кључни приоритети - подршка усмјерена на најзахтјевнија поглавља правне тековине ЕУ, снажење механизама за усклађивање домаћих прописа с правном тековином Уније и припрема црногорске верзије правне тековине ЕУ.

- Као и унапређење планирања политика за бржу европску интеграцију, укључујући јединствен систем донаторске подршке - навела је Кордић.

Она је нагласила да су ти приоритети кључни за ефикасно функционисање преговарачке структуре Црне Горе, као главног корисника пројекта, а све у циљу наставка спровођења снажних реформских активности на путу ка ЕУ.

Директорица Канцеларије УНОПС у Бечу, Фреја фон Гроте, нагласила је да је циљ пројекта да подржи институције у државама Западног Балкана у процесу приступања ЕУ.

Она је навела да је инцијална радионица први корак ка дефинисању приоритетних потреба држава корисница пројекта.

Фон Гроте је казала да Црна Гора, као најнапреднија земља у процесу приступања ЕУ, има јаку базу за размјену искуства са осталлим државама региона у процесу преговора.

- Свакако да ће кроз пројекат бити обезбијеђена и експертска подршка у циљу даљег јачања капацитета државе за даљи ток реформских акривности“, истакла је фон Гроте.

Пројекат је представила пројектна менаџерка УНОПС-а Аленка Вербола.

- На радионици су говорили и представник амбасаде Норвешке у Београду која нерезидентно покрива Црну Гору, Стефан Алмехаген Сандстад и Шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Ингве Енгстром - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:09