Будва, илустрација / - фото: Ж.Б.
15/12/2021 u 17:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Будве траже хитну сједницу локалне скупштине

Како истичу из ове групе грађана, политичка опструкциjа и препуцавања коjа су произвела незакониту блокаду рада парламента коjа грађане Будве држи као таоце jе противзаконита и супротна интересима грађана због чега парламент не врши своjу основну функциjу, а то jе доношење одлука у интересу града и грађана

Данас jе више од шест стотина тридесет грађана а на основу члана 55 Пословника о раду Скупштине Општине Будва подниjело Инициjативу За сазивање сjеднице Скупштине Општине Будва по хитном поступку са следећим Дневним редом: 1. Предлог одлуке о измjени Одлуке о буџету Општине Будва за 2021. годину; 2. Предлог Одлуке о буџету Општине Будва за 2022. годину; 3. Предлог Програма уређења простора Општине Будва за 2022. годину; 4. Предлог Програма инвестиционих активности Општине Будва за 2022. годину.

Како истичу из ове групе грађана, политичка опструкциjа и препуцавања коjа су произвела незакониту блокаду рада парламента коjа грађане Будве држи као таоце jе противзаконита и супротна интересима грађана због чега парламент не врши своjу основну функциjу, а то jе доношење одлука у интересу града и грађана.

– За нас jе недопустив став поjединих политичких субjеката да боjкотуjу рад парламента и тиме не извршаваjу своjе радне обавезе коjе су им грађани повjерили. Посебно jе недопустиво да предсjедник скупштине као први човjек скупштине, након што jе ресорно министарство утврдило да jе кршио закон и насилно блокирао рад парламента наставља да се понаша незаконито и наставља да блокирао рад представничког дома грађана. Посебно jе за нас неприхватљиво и неодговорно да одборнички клубови Деморкатске Црне Горе, СНП, Праве, УРА-е, ДПС-СД-ЦГ, боjкотуjу рад парламента и тиме спречаваjу нормално функционисање локалне самоуправе зарад своjих ускостраначких интереса. Имаjући у виду негативну праксу уназад неколико година коjа се огледа у чињеници да се буџет града умjесто до 31. децембра текуће године за наредну годину усваjа са закашњењем од три мjесеца, односно да се примjењуjе привремено финансирање до 31.марта, сматрамо да jе такав приступ вођен штетним партиjским интересима и да представља механизам политичке опструкциjе коjи грађани нису дужни да трпе - наводе из ове групе грађана.

Они наводе да у том смислу, програм инвестиционих активности и програм уређења простора се доносио са закашњењем због чега су инвестиционе активности у граду или заустављене или се отежано реализуjу.

– Због тог непримjереног политичког понашања трпе грађани и успорава се свеукупни развоj нашег града. Правни основ за подношење инициjативе садржан jе у члану 52 Статута Општине Будве коjим jе прописано да се одлуке могу изутетно дониjети по хитном поступку док jе чланом 55 Пословника о раду Скупштине Општине Будва прописано да у случаjу постоjања неодложне потребе за рjешавањем и разматрањем одређеног питања или односа чиjе нерjешавање би проузроковало или могло проузроковати штетне последице, предсjедник Скупштине може по сопственоj инициjативи сазвати сjедницу по хитном поступку, односно у року краћем од 10 дана. Сjедницу по хитном поступку предсjедник Скупштине може сазвати и на захтjев предсjедника Општине, 1/3 одборника или на инициjативу наjмање 300 грађана уписаних у бирачки списак Општине са посљедњих спроведених избора. Подносилац захтjева/инициjативе за сазивање сjеднице по хитном поступку у захтjеву/инициjативи наводи и образлаже разлоге хитности и не може захтиjевати сазивање Скупштине у времену краћем од три дана од дана подношења захтjева - истиче се у иницијативи.

На дневном реду сjеднице сазване по хитном поступку, истичу из ове групе грађана, могу се наћи само питања коjа се односе на околности, питања и односе из става 1 овог члана.

– Имаjући у виду да jе предсjедник општине у законски предвиђеном року доставио скупштини општине на разматрање и усваjање предлоге одлука чиjе се усваjање тражи овом инициjативом и то дописима броj: 01-400/21-3227/2 од 10.12.2021; 01-016/21-3240/2 од 13.12.2021; 01-016/21- 3018/1 од 17.11.2021. године, а посебно то да jе Министарство финансиjа доставило позитивно мишљеее на Предлог одлуке о измjени Одлуке о буџету Општине Будва за 2021. године као и то да се ради о позитивном ребалансу буџета због суфицита коjи износи 4.767.062 еура, неопходно jе да скупштина општине као представнички дом грађана одлучуjе о овим предлозима jер jе то у наjбољем интересу развоjа града. Због свега наведеног, грађани Будве су против правног и политичког насиља коjе се спроводи од стране предсjедника скупштине Општине Будва и политичких субjеката Демократске Црне Горе, Социjалистичке народне партиjе Црне Горе, УРА-е, Праве Црне Горе, Демократске партиjе социjалиста Црне Горе, Социjалдемократа Црне Горе и Црногорске, коjи боjкотуjу рад парламента а коjи води ка увођењу привремене управе, из ког разлога тражимо да се закаже сjедница по хитном поступку и у наjкраћем могућем року одблокира парламент и усвоjе одлуке и инвестициони програми jер jе то у набољем интересу грађана Будве – закључују у иницијативи. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:15