Пут са магистрале према селу Ранче сада у блату / -Јеловац
11/10/2021 u 06:58 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гранични прелаз село Ранче оставља без пута

Све док се не ријеши проблем сеоског пута, неће бити омогућено отварање новог граничног прелаза, истичу мјештани села Ранче и додају да очекују од МУП-а, као инвеститора, да промијени дио трасе пута

Изградња новог граничног прелаза у мјесту Ранче, на путном правцу Пљевља – Пријепоље, пријети да становнике истоименог села остави без пута. Наиме, у пројекту изградње граничног прелаза не постоји уцртан пут са магистралног пута према селу Ранче, а радовима на изградњи новог граничног прелаза предвиђено је да постојећи пут буде пресјечен и на тај начин садашња саобрћајна комуникација буде прекинута. За изградњу новог граничног прелаза са Србијом, Министарство унутрашњих послова Црне Горе издвојило је 2,5 милиона еура. Садашњи гранични прелаз је од границе са Србијом био удаљен близу једног километра и на простору између садашњег прелаза и границе налази се сеоски пут за село Ранче. Изградњом новог прелаза становници Ранча неће морати више да пролазе гранични прелаз да би стигли до кућа, али, како ствари стоје, нови гранични прелаз ће им затворити садашњи сеоски пут.

– Како ми мјештани сами о свом трошку одржавамо пут, санацију и чишћење у зимском периоду, потребно је изградити нови, скратити његову дужину и извршити пресвлачење пута асфалтним застором на цјелокупној дужини – наводи се у захтјеву 48 мјештана села Ранче, који је упућен Министарству унутрашњих послова.

Буџетом Општине Пљевља нијесу предвиђена средства

Из Министарства унутрашњих послова појаснили су становницима Ранче да су од локалне управе у Пљевљима тражили да она ријеши питање сеоског пута. Из Општине Пљевља им је одговорено да у овој години буџетом нијесу предвиђена средства за те радове, али да остаје могућност да се буџетом за наредну годину планира издвајање новца и за санацију пута до села Ранче.

Од бившег предсједника Мјесне заједнице Црљенице, којој припада и село Ранче, Дарка Гачевића сазнајемо да ће сеоски пут за неколико дана бити прекопан и да мјештани више неће моћи аутомобилом доћи до својих кућа.

– Све док се не ријеши проблем сеоског пута, неће бити омогућено отварање новог граничног прелаза – подвлаче мјештани села Ранче и наводе да очекују од поменутог министарства, као инвеститора, да промјени дио трасе пута. Напомињу да се пут налази на надморској висини од 1.270 до 1.290 метара и да често у зимском периоду бива заметен снијегом, што би се измјештањем једног дијела трасе знатно избјегло.

– С обзиром на то да су радови на изградњи граничног прелаза Ранче интензивирани, да ће ускоро због нивелације магистралног пута бити прекопан сеоски пут, на тај начин изгубиће се веза села са магистралним путем, наводи се у захтјеву и појашњава да је најгоре то што у пројектној документацији не постоји рјешење за њихов пут.

Мјештани тврде да су са проблемом упознали и премијера Здравка Кривокапића прије мјесец и по дана приликом његове посјете Ранчу, али на терену нема никаквих промјена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:05