Spasavanje ribe / foto: Željko Šapurić, Dan
02/08/2024 u 07:17 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iz odvodnih kanala Slanog i Krupačkog jezera i bazena Norin spašeno oko 3,5 tona ribe

Iz odvodnih kanala Slanog i Krupačkog jezera i kompezacionog bazena Norin za dva dana spašeno je preko tri tone konzumne ribe. Kada je redovni godišnji remont HE "Perućica" na zatvaračnicama Slanog i Krupačkog jezera zatvara se dotok vode u kanalima i riba se povlači u kranjnu tačku bazena Norin, odakle je ide tunelom prema Glavi Zete i hidrocentrali.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Nikšić" Vujica Lalić kaže da su u ovoj akciji učestvovali EPCG, SRK "Nikšić", Božo Krsmanović sa svojom mehanizacijom i radnicima, odnosno SRK "Rastovac", Služba za zaštitu i spašavanje, PNF iz Podgorice i Klub "Extrem" iz Nikšića.

– Izvadili smo oko 3,5 tona ribe i vratili u matična jezera. Nažalost u bazenu Norin ostalo je oko dvije tone ribe koju nijesmo mogli spasiti, što je velika količina i ogromna šteta. U kompezacionom bazenu su velike naslage mulja, a na površini gusta trava tako da i pored velikog napora nijemo mogli spasiti svu ribu - kaže Lalić i ističe da je SRK "Nikšić" od EPCG tražio da postave baraže i riblje staze, koji bi sprijčeli gubitak ribljeg fonda.

image

Bazen Norin bez vode

foto: Željko Šapurić, Dan

– To je skupa investicija i teško izvodlljiva. Na Krupcu bi trebalo postaviti specijalne ploče na prelivima koje bi koštale do 30.000 eura koje bi dosta doprinijele gubitku ribe iz jezera - kaže Lalić.

Predsjednik roninilačko-spasilačkog kluba –Extrem" Zoran Radović kaže da јe zadovoljan akciјom i da јe u spasavnju ribe učestvovao i član kluba Nenad Radulović.

– Izvadili smo i spasili sve ribe koje smo mogli i vratili ih u matična jezera. Bilo je preko tri tone smuđa, klena i šarana-kineza - kaže Radović i pojašnjava da se konačno mora riješiti višedecenijski problem gubitka ribljeg fonda koјi se dešava prilikom redovnog remonta hidroelektrane.

Postaviti neke mreže ispred odvodnih tunela zatvaračnica

Dugogodišnji nikšićki ribolovac Aleksandar Aco Šipčić, koji četiri decenije druguje sa jezerima Slano i Krupac, ističe da se konačno mora riješiti ovaj višedecenijski problem.

- Moraju se postaviti neke mreže ispred odvodnih tunela zatvaračnica Slanog i Krupca da riba ne ide u kanale, odnosno u nepovrat. To je jedini način da se riba spasi. Osim ovog, problem su i mreže koji postavljaju ribokradice - kaže Šipčić.

– Nešto se mora raditi. Mora se postaviti neko sito, mreža ili lagana struja da riba ne bi ulazila u odvodni kanal. Ne znam tačno, ali mislim da je isplatljivije da se se to spriječi nego da se svake godine pravi velika šteza i gubitak ribljeg fonda- kaže Radović, i dodaje da kada riba prođe rešetku Norina onda joj više nema spasa.

Poribljena nikšićka jezera, ribolovni zabran do 15. juna

– Ako je ne samelju turbine generatora HE "Perućica", riba će sigurno uginuti od velikog pada, odnosno visinske razlike od Norina prema Glavi Zete. I da ne rade turbine i generatori riba ne bi mogla da preživi. Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko se ribe spasi, a koliko se štetuje, ali gubitak je svake godine veliki - podvlači Radović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 23:05