Панорама Плава / JAHMAICA - STOCK.ADOBE.COM-LENAR_MUSIN
16/06/2021 u 06:35 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Управе за шуме Црне Горе поручили: За кршење закона пронађите другу адресу

Управа за шуме jе ту да штити само и искључиво црногорске шуме, а никако и никада ниjедног поjединца, правно лице, концесионара, службеника коjи злоупотреби положаj и слично, истиче се у реаговању

Из Управе за шуме ЦГ поново су реаговали на најновије наводе дрвопрерађивача из Плава објављене у нашим новинама под насловом: "Дрвопрерађивачи из Плава тврде: Концесионе накнаде нису усклађиване 13 година".

-Управа за шуме Црне Горе, као државни орган, коjи газдуjе државним ресурсом – црногорским шумама, jош jедном истиче да своjе надлежности обавља ИСКЉУЧИВО у складу са Законом о шумама и осталим важећим прописима. Да ли се неком правном лицу свиђаjу или не процедуре приликом додjеле концесиjа, као и услови коjи мораjу бити испоштовани за то, ниjе у нашоj надлежности нити ћемо се тиме бавити. Просто - то су усвоjене процедуре коjе Управа за шуме мора испоштовати, а о емоциjама оних коjи учествуjу у њима не можемо, нити желимо просуђивати. Читаjући Ваше реаговање, не можемо, а да не примиjетимо да очигледно постоjи неки много већи, дубљи и можда чак и лични безразложни анимозитет према Управи за шуме. Да би jавност била упозната са чињеницама, морамо истаћи да очигледно миjешате надлежности, правила, прописе, уговоре и све у вези с тим, како бисте jавно саопштили своjе пословне проблеме, фрустрациjе, направили сензациjу и покушали да мимо закона нађете рjешење. Нажалост, пословни амбиjент и пословна комуникациjа се не граде на такав начин, али опет, не желимо о томе да судимо, свако ради онако како зна и умиjе, истакли су у реаговању.

Дискреционо право да се бавимо цијенама

-Када помињете циjене, не можемо остати имуни на вашу детаљну и невjешту анализу тог концесионог уговора. Чини се, да сте се више бавили Управом за шуме у последњих 13 година него дрвопрерадом. Као конценденту коjи jе склопио уговор са концесионаром, оставите нам наше дискреционо право да се ми бавимо циjенама, а и њиховом промjеном и усклађивањем. Ипак, због jавности рећи ћемо да се од 2010. године не врши усклађивање циjена закључком Владе Црне Горе броj 03-10201 од 1.10.2009. године, да jе риjеч jе о уговореноj циjени, а иначе усклађивање циjена се врши на основу индекса кретања циjена у шумарству и дрвопреради, коjе може бити некад позитивно некад негативно и ти индекси битниjе не утичу на промjену уговорених циjена, а на основу података коjи се добиjаjу од Монстата. Ниjе риjеч о дупло већим циjенама коjе ви прижељкуjете са "стручним људима", а коjе важе за jедногодишње уговоре за коjе су циjене неупоредиво веће- истичу из Управе за шуме.

Истакли су да Управа за шуме ниjе приватна фирма, већ државни орган коjи не може да спроводи самовољу или да послуjе без сагласности осталих већих државних инстанци.

-Нема потребе да нам приjетите тужилаштвом, правосудним органима, кривичним приjавама, jер то су институциjе са коjима Управа за шуме одувиjек сарађуjе и сарађиваће. Овим путем истичемо да Управа за шуме нема намjеру да адвокатише ни концесионару ДОО "Пелендић траде", нити било ком другом концесионару. За нас, они су само правна лица с коjима имамо склопљен уговор, коjи морамо испоштовати, а све оптужбе коjе имате на њихов рачун или на рачун било кога другог можете подниjети надлежним органима на даље поступање. Наша обавеза jе да пратимо поштовање концесионог уговора, а не медиjске оптужбе, инсинуациjе и слично. Управа за шуме jе ту да штити само и искључиво црногорске шуме, а никако и никада ниjедног поjединца, правно лице, концесионара, службеника коjи злоупотреби положаj и сл. Ваши лични захтjеви за додjелу сировине мимо jавног позива нису у нашоj надлежности и воде Управу за шуме у кршење законских процедура, jер постоjе jасно утврђени прописи по коjима се државна шума даjе на коришћење. Уколико ипак желите да будете привилеговани и не учествуjете на нашим jавним позивима, а добиjете сировину, онда се морате обратити на неку другу адресу, jер немамо намjеру да кршимо процедуре ни због чиjег интереса, истакли су из Управе за шуме, наводећи да овим реаговањем закључују медијску преписку са Удружењем дрвопрерађивача из Плава, а да је комплетно саопштење доступно на сајту wwwupravazasume.me.

Пријавите се!

Из Управе за шуме поновили су да привилегованих нема, нити ће их бити.

-Постоjе jавни позиви, коjи се обjављуjу и коjи имаjу одређене услове коjи мораjу бити испоштовани. Постоjе jасни критериjуми оцjењивања, постоjи право жалбе. Те "ситнице" како кажете, због коjих jе приjе тендера одбацивана Ваша документациjа, заправо нису ситнице, већ ЕЛИМИНАЦИОНИ УСЛОВИ, коjи мораjу бити испуњени да би се учествовало на тендеру. Из тих разлога очекуjемо, ако већ 13 година анализирате Управу за шуме и њено пословање, концесионе уговоре, циjене, интерну папирологиjу и архиву, да ћете се убудуће приjавити на неки од jавних позива с испуњеним условима или (да боље разумиjете) "ситницама", како бисте равноправно са осталим правним лицима учествовали на тендеру. Управа за шуме не посjедуjе шуме, она само газдуjе њима- истиче се у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:07