Љиљана Јокић / - УРА
27/02/2022 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: Горњи ток ријеке Ћехотине треба прогласити парком природе

На територији Општине Пљевља тренутно не постоји ниједан парк природе, те би управо овај био први, и уједно би то био један од првих великих корака да се стање у Пљевљима крене мијењати набоље, казала је Јокић испред ГП УРА

Драго ми је што сам имала прилику да присуствујем јавној расправи и да са мјештанима, представницима институција и представницима невладиних организација подијелим став Грађанског покрета УРА и свој став о иницијативи „За нашу Ћехотину“, односно да се горњи ток ријеке Ћехотине прогласи за заштићено подручје“, саопштила је данас Љиљана Јокић, која је испред Грађанског покрета УРА присуствовала јавној расправи одржаној у Пљевљима о Нацрту Одлуке о проглашавању заштићеног подручја „Горњи ток ријеке Ћехотине“ и Нацрту Студије заштите за то подручје.

Према њеним ријечима, из УРА у потпуности и са великим задовољством подржавају овај и све сличне примјере који ће допринијети унапређењу живота грађана, али и заштити животне средине.

- На територији Општине Пљевља тренутно не постоји ниједан парк природе, те би управо овај био први, и уједно би то био један од првих великих корака да се стање у Пљевљима крене мијењати набоље. Кроз проглашење овог подручја парком природе Пљевља би била препозната на туристичкој карти свијета и била би много привлачнија за туристе. Пљевља треба да буду препозната по сеоском туризму, органској храни, по архитектури, меандрима Ћехотине, пећинама..., а не по термоелетрани и загађењу ваздуха. Вјерујем да је управо овај корак проглашења „Горњег рока ријеке Ћехотине“ парком природе корак напријед да се то и реализује”.

Уколико то подручје буде проглашено за парк природе, у њему ће, како је још истакла Јокић, бити забрањено вршити радње, активности и дјеловања којима се угрожава његова вриједност.

- Посебно је важно истаћи да ће се, са заштитом горњег тока Ћехотине, заштитити и природно мријестилиште салмонидних врста риба које из Отиловићког језера излазе у горњи ток Ћехотине на мријест. Пљевља су прелијеп град, са огромним потенцијалом и Грађански покрет УРА ће радити све што може да он буде и препознат по својим природним љепотама - закључује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:03