Никшић у диму од силних пожара / -Ж.Ш.
28/08/2021 u 06:45 h
Ж.ШЖ.Ш
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Киша угасила пожаре, али ниjе спрала одговорност

Наjвећа сатна концентрациjа ПМ10 честица била jе 23. августа у осам часова и износила jе 277, 4 µг/м3 - саопштили су из ЕП "Озон"

Из Еколошког покрета "Озон" саопштено је да је државна мрежа за праћење квалитета ваздуха у периоду од 1. до 25. августа, током коjег jе био велики броj пожара на териториjи општине Никшић, регистровала 165 сатних концентрациjа суспендованих ПМ10 честица, изнад законом дозвољене максималне вриjедности од 50 µг/м3.

- Од тога су 53 сатне вриjедности биле у границама од 90 до 180 µг/м3, што jе високо загађење ваздуха, а 12 сатних концентрациjа прелазило jе 180 µг/м3, што jе веома високо загађење ваздуха. Наjвећа сатна концентрациjа била jе 23. августа у осам часова и износила jе 277, 4 µг/м3 - саопштили су из ЕП "Озон".

Они су, ккао истичу, у оквиру програма за грађански мониторинг "Екоскоп" континуирано пратили стање и информисали грађане, преносећи препоруке коjе jе дао Институт за jавно здравље, "како би смањили последице екоцида коjима су били изложени Никшићани".

- Посjећивали смо терен и имали сталну комуникациjу са општинском Службом заштите и спасавања, коjу ћемо кандидовати за 18. септембарску награду, добровољним ватрогасним друштвом "Брестица", локалном самоуправом на челу са предсjедником Марком Ковачевићем, како би на наjбољи начин могли анализирати узроке аерозагађења -каже Александар Перовић, директор Озона.

Он истиче да планираjу да припреме конкретне предлоге за унапређење одговора на овакве поjаве, коjе су угрозиле jавно здравље и изазвале траjне и озбиљне екосистемске и економске штете, на чиjем ће тачном утврђивању инсистирати.

- Изражавамо жаљење због неадекватног понашања надлежних институциjа коjе су нарочито у времену изражене здравствене кризе, изазване корона вирусом, морале уложити додатне напоре како би jавним ангажманом и медиjском присутношћу покушале доприниjети смањењу ризика по jавно здравље и животну средину, а што jе изостало и овог пута. Киша jе зауставила пожаре, али ниjе спрала одговорност од оних коjи су и екоцид искористили за профитирање, да ли финансиjско или политикантско потпуно jе небитно - поручили су из "Озона".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 02:12