Александар Перовић током једне од еколошких акција / -Ж.Ш.
19/03/2022 u 08:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: Политикантством се прикрива екокриминал

Црна Гора има 14,4 одсто заштићене териториjе, и то 76 национално заштићених подручjа, од чега пет националних паркова, осам паркова природе, 57 споменика природе, три строга резервата природе, два предjела изузетних одлика и jедан посебни резерват природе

Недопустиво лоше управљање заштићеним подручjима за последицу има огромне екосистемске и економске штете, па jе за нас просто невjероватно како нема већег интересовања jавности за ту проблематику, нарочито ако знамо да се ради о наjвредниjем богатству коjем имамо, оцијенио је за "Дан" директор Еколошког покрета Озон Александар Перовић.

Он сматра да је присутан тренд манипулациjе jавности и да се стављање под заштиту користи како би се избjегла одговорност за неефикасан рад надлежних институциjа, односно показала тобошња намjера да ће на таj начин бити сприjечено даље загађивање и други видови угрожавања природних богатстава Црне Горе.

– Када неком кажете да Црна Гора има 14,4 одсто заштићене териториjе, што jе површина од 185.269,69 ха, да има 76 национално заштићених подручjа, од чега пет националних паркова, осам паркова природе, 57 споменика природе, три строга резервата природе, два предjела изузетних одлика и jедан посебни резерват природе, стиче се утисак да Уставна одредница еколошке државе има смисла. Међутим у пракси ситуациjа jе далеко од добре, што потврђуjе стање на терену, изражен свакодневни екокриминал, криволов, нелегална експлоатациjа шуме и риjечног материjала, неконтролисано одлагање отпада и отпадних вода, дивља градња, девастациjа простора, чак и у оним подручjима коjе сем националне имаjу и међународне степене заштите – наводи Перовић.

Хидроелектране не доносе валоризацију

Перовић каже да проjекти малих хидролектрана, а сад и великих као што jе ХЕ Комарница, неспорно носе негативне утицаjе на живи свиjет и смањуjу екосистемску вриjедност подручjа коjе захватаjу, обесмишљаваjу одрживи развоj заштићених подручjа и њихову правилну валоризациjу, а чињеница да не постоjе планови управљања указуjе и на то да се препознаjе њихов потенциjал и да се доживљаваjу као непотребан терет и сметња за реализациjу проjеката иза коjих стоjе интересне групе и лобиjи коjим jавни интерес ниjе ни на маргинама.

– Неспособност управљача, нарочито локалних самоуправа, да обезбиjеде одрживо управљање заштићеним просторима, наjчешће парковима природе, представља приjетњу за цjелокупну заjедницу и будућност. Тренд коjи се дешава последњих година, без санкциjа због непостоjања планова управљања, као што jе случаj са улцињском Соланом, водама доње Зете, парковима природе Платамуни и Катич, отвара простор и за дубљу анализу око основаности трошкова, било да jе риjеч о донациjама или буџетским средствима, jер jе jасно да постоjи сумња да су различити интересни лобиjи, а њих има у свим секторима, задовољили своjе тренутне потребе, а да се ниjе инсистирало на одрживости, односно на jавном интересу – наводи Перовић.

Да не причамо без аргументациjе, каже Перовић, о манипулациjи jавности свjедочи и чињеница да од 76 национално заштићених подручjа, њих чак 67 нема планове управљања, што jе обавеза управљача, па jе потпуно jасно да се ради о изакулисним мотивима, приjе свега политикантским, чиме се жели профитирати због личне користи и на празноj причи, а не на конкретноj и суштинскоj заштити, од чега би цjелокупно друштво имало бенефите.

Друштво губи, а ко профитира

Перовић наводи да су одлазећоj Влади иницирали предлог националног брендирања еколошке државе, као наjбољег развоjног правца, коjи прати и глобалне циљеве одрживог развоjа и као такав у малом систему као што jе Црна Гора, може бити успjешно примиjењен на корист садашњих и будућих генерациjа, те су посматрали заштићена подручjа као озбиљан почетни капитал, наравно уз адекватно управљање.

– Нажалост, стварност jе показала да се наставио континуитет обесмишљавања и саме визиjе еколошке државе и заштићених националних подручjа, до те мjере да се рецимо пласираjу идеjе о исушивању Скадарског jезера, иза чега су без сумње такође интересни лобиjи коjи и у томе виде шансу за лични профит. Риjетки примjери позитивне праксе, какав jе по нама Парк природе "Пива", ниjесу довољни да можемо бити оптимистични, нарочито у времену изражене политичке и друштвене кризе, када се ствара простор за екокриминал, приjе свега због недовољног интересовања jавности и оптерећености голим преживљавањем. Зато jе веома битно да се проблеми лошег управљања заштићеним подручjима приближе jавности, да се схвати шта као друштво губимо, а ко профитира, jер jе jасно да то ниjесмо ми грађани – каже Перовић.

– Колико се заштита обесмишљава наjбоље показује примjер риjеке Таре у контексту изградње прве дионице аутопута Бар-Бољаре, гдjе jе бахатошћу извођача радова са прећутним одобрењем надлежних институциjа, jер се само тако може доживjети неефикасан рад инспекциjских органа и надзора, нанесена траjна екосистемска штета не само "Сузи Европе" већ и повезаним екосистемима, коjа има и огромне економске последице. Као што тврдимо да jе и проглашење еколошке државе приjе 30 година на Жабљаку имало скривене мотиве, те да посланици ниjесу ни разумjели ту визиjу, исто сматрамо и за стављање под заштиту убjедљиве већине подручjа коjе су добиле таj статус. То заснивамо на односу доносилаца одлука према тим подручjима, сталноj оптерећености и присутним екокриминалом, од дивље градње и криволова коjи су у континуитету присутни до актуелних великих инфраструктурних и других, већином енергетских проjеката, коjи обесмишљаваjу заштиту. Што jе наjгоре, сем нелелегним аткивностима, свjедоци смо да се уништавање врши кроз законске оквире, jер како другачиjе посматрати реализациjу проjеката, са свим сагласностима, па чак и еколошком, коjи траjно уништаваjу врсте, простор, пеjзаж – каже Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:04