Радинко Крулановић / -Б.Б.
18/01/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крулановић: Балетска школа "Принцеза Ксенија" просторије Никшићког позоришта користила незаконито

Не желим да коментаришем одлуке и поступке новог руководства позоришта, jер свако треба да ради како сматра да треба, истакла је Вања Пантовић, директорица Балетске школе

Одјељење Балетске школе "Принцеза Ксенија" јуче је исељено из просторија Никшићког позоришта, о чему је одлуку недавно донио савјет те јавне установе. Одјељење је од септембра 2018. године радило у дијелу објекта позоришта према уговору о сарадњи који је директорица Балетске школе Вања Пантовић потписала са тадашњим директором Позоришта Зораном Булајићем, а који истиче 2023. године. Пантовић је јуче на конференцији за новинаре истакла да је то одлука нове управе Позоришта, те да је одјељење основано на иницијативу некадашњег савјета установе.

image

Вања Пантовић

-Б.Б.

– Инициjатива за оснивање одjељења потекла је од Савjета Никшићког позоришта 2016. године. Након што jе у сали у коjоj jе двиjе година радила Балетска школа усељен Државни архив, локална управа jе адаптирала простор од 150 квадрата и отворена jе наjмодерниjа балетска сала у Црноj Гори. У ту сврху Општина jе уложила око 40.000 еура – рекла је Пантовић и додала да ће се потрудити да за тренутних десет полазница обезбиједи да заврше започету наставу.

– Не желим да коментаришем одлуке и поступке новог руководства Позоришта, jер свако треба да ради како сматра да треба. Настава је извођена у складу са највишим педагошким стандардима. Полазнице су стицале знања од најбољих, али нови савјет је констатовао да је коришћење просторија било на штету Никшићког позоришта – казала је Пантовић.

Фалила сагласност Дирекције за имовину

Вања Пантовић је устврдила да је тражила сагласност Дирекције која јој је била потребна за лиценцирање школе и да је у процес верификације и лиценцирања кренула 2018. године.

– Дошла је Комисија Министарства провсјете и науке и, пошто ми је то трећа школа коју оснивам, припремила сам сва правна акта и уговор о сарадњи за који ми је сугерисано да треба да добијем сагласност Дирекције за имовину. Крај 2018. и читаву 2019. годину покушавала сам да дођем до те сагласности али је било немогуће – рекла је Пантовић.

Њену тврдњу демантовао је Радинко Крулановић који је новинарима презентовао документа која су упућена Балетској школи и то фебруара 2019, децембра 2020. и јануара 2021. године. Демантовао је и наводе Пантовић да јој је за закуп просторија тражио 1.500 еура, понављајући да просторије нису његове нити Позоришта, већ њима располаже Општина.

Садашњи директор Никшићког позоришта Радинко Крулановић појаснио је да је уговор који је Балетска школа имала у супротности са законом, jер jе склопљен са тадашњим директором Позоришта, а не са Општином, коjа jе оснивач те jавне установе.

– Жао ми је што је уопште дошло до овакве приче о Балетској школи, али ми смо ту да бисмо спроводили закон, тако да они немају проблем са нама него са поштовањем закона. Балетска школа незаконито користи простор позоришта о чему свједоче барем три одговора Дирекције за имовину која је надлежна за те случајеве – казао је Крулановић и додао да је Балетска школа од никшићке Дирекције тражила сагласност, али су добијали негативне одговоре. Одговоре је потписивала бивша директорица Дирекције Росанда Николић, али се, тврди Крулановић, није приступило ни по једном, па је школа од 2018. године просторије несметано користила.

– Разматрали смо могућност да ми као Позориште преузмемо Балетску школу, али смо израчунали да бисмо због тога били у минису око 500 еура мјесечно – истакао је Крулановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 10:38