Фото: Портал Дан, илустрација (Ж,Б. приватна архива)
25/08/2021 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Квалитет морске воде углавном добар

На 72,7% локација морска вода била одличног квалитета, на 11,8% локација доброг, док је на 15,5% локација вода била задовољавајућег квалитета

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 17. до 21. августа ове године, показали су да је на 72,7% локација морска вода била одличног квалитета, на 11,8%  локација доброг, док је на 15,5% локација вода била задовољавајућег квалитета.

-Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.Класификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета морске воде врши се у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: "одличне", "добре", "задовољавајуће" и "лоше"-наводе у саопштењу. 

У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета морске воде, вода је била одличног квалитета на њих 12, на 2 локације вода је била доброг квалитета, док је на 4 локације била задовољавајућег квалитета.

Од укупно 15 локација у општини Бар, на 12 локација вода је била одличног квалитета, на једној доброг, док је на 4 локације била задовољавајућег квалитета. Када је у питању општина Будва, Програм се реализује на 32 локације, те је у овом мјерењу на њих 26 вода била одличног квалитета, на 2 доброг, а на 4 задовољавајућег. У Бококоторском заливу, у општини Тиват, на 6 локација вода је била одличног квалитета, на двије доброг, а на 1 задовољавајућег. На подручју општине Котор од укупно 15 локација, вода је била одличног квалитета на њих 8, доброг на 3, те задовољавајућег на 4 локације.

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 16 она била одличног, на 3 доброг, а на 2 локације задовољавајућег квалитета.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.морскодобро.цом која је доступна на црногорском и енглеском језику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:53