Са једне од сједница СО; Лазовић и Кнежевић у првом реду / -Б.М.
27/01/2022 u 06:44 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лазовић: Траже нам замјену у опозицији; Јокић: Не бавим се тиме, буџет био усаглашен

Лазовић и Кнежевић бојкотују сједницу тврдећи да је предлог буџета стављен на јавну расправу без претходних консултација коалиционих партнера

Од августа прошле године траје блокада рада Скупштине општине Котор која је лани одржала свега три сједнице. Покушаји да се одржи и децембарско засједање, на којем је било планирано усвајање буџета Општине за 2022., пропали су због недостатка кворума.

Наиме, владајућа већина коју са 17 одборника чине Демократе, коалиција "За будућност Котора" (ЗБК) и УРА, остала је без подршке Слободана Лазовића (ЗБК/ПзП) и Жељка Кнежевића (ЗБК/НСД). Они сједнице бојкотују тврдећи да је предлог буџета стављен на јавну расправу без претходних консултација коалиционих партнера, сматрајући потребном реорганизацију Културног центра "Никола Ђурковић" како би установи у будућности била повјерена организација манифестација.

Оптуживши предсједника општине Владимира Јокића (Демократе) да је одуговлачио започете разговоре на ову тему, Лазовић тврди да Демократе доводе у неравноправан положај остатак коалиције, то јест да самостално одлучују. Наглашава да су управо из разлога сузбијања простора за коруптивне радње, пет партија-конституената ЗБК, предложиле изналажење системског рјешења за Културни центар.

-Коалициона власт у Котору апсолутно не функционише. По коалиционом споразуму имамо обавезу да се састајемо једном мјесечно, ми се ниједном нисмо састали од када смо формирали власт, а зна се ко сазива састанке. На сједнице не долазимо зато што смо тражили, ја сам инсистирао код предсједника општине да прије него што дођемо да усвајамо буџет договоримо враћање организације манифестација под окриље КЦ, у шта смо кренули прије два мјесеца. Када смо били на корак до договора, одједном нас је позвао на сједницу и рекао да је буџет стављен на дневни ред. Да лакрдија буде још већа сјутрадан пошто смо прекинули разговоре, одређена НВО "Которски фестивал" или тако нешто, расписује конкурс за сљедећу годину за Дјечји фестивал. Зашто би њој давали 160.000 еура из буџета, хајде да реорганизујемо КЦ, па онда нека установа расписује конкурс?! У супротном, Културни центар нема сврхе, треба га расформирати. Чему служи 36 запослених ако не могу организовати двије манифестације у години, а за њихове плате годишње се даје 400.000 еура, изјавио је за "Дан" Лазовић који је тренутно предсједавајући коалиције "За будућност Котора".

Ако не дође до договора, Демократе спремне за изборе

На питање како види разрјешење кризе власти, Владимир Јокић поручује да се "о свему што је спорно може разговарати".

-Једино што ми је неприхватљиво је метод који се покушава користити, а то је- уколико не испуните наше захтјеве, ми ћемо блокирати рад СО. На тај начин се не може радити, нити може напредовати, већ ће се само продубити јаз, оцјењује Јокић и поручује да су Демократе у случају да не дође до договора, у сваком тренутку спремне за изборе у Котору.

Упитан на који начин одблокирати рад СО, каже да је очекивао да ће га Јокић, као предсједавајућег ЗБК, позвати и понудити покушај договора, што се није десило.

-Они сада траже план Б; како да премосте нас двојицу с неким од одборника из опозиције. Коалиција ЗБК има 8 конституената и 7 одборника. Пет партија ЗБК подржава ово што причам, ДСС и УЦГ иду отворено курсом Демократа, а СНП плива како када, нпр. када су тврдили пазар за "Луку" тражили су нашу подршку. Од наших ставова нећемо одустати по цијену избора што се мене тиче. Не могу тако да функционишем јер се све претворило у супротност од онога што смо причали 30. августа, поручује Лазовић.

С друге стране, Владимир Јокић истиче да је разлог "застоја" у раду парламента тај што двоје одборника владајуће већине "користе бојкот као метод дјеловања". Коментаришући наводе Лазовића, одговара да је предлог буџета усаглашен на коалиционом састанку којем су присуствовали представници свих политичких партија владајуће већине.

-Тим састанцима су присуствовали представници извршне власти и представници политичких партија, дакле преко 10 особа које су свједоци. Нејасно ми је да неко данас може рећи да буџет није усаглашен, изјавио је за "Дан" Јокић који је сагласан да је КЦ-у неопходна реорганизација, али није да установа "у оваквом стању, без озбиљних анализа, кадровског и сваког другог ојачавања одмах, о-рук методом" преузме организацију свих културних дешавања у граду.

-Било би неодговорно да незобиљно поступамо и ризикујемо организацију јубиларног 30. фестивала позоришта за дјецу. Предлагао сам и иза тог предлога и даље стојим да организујемо јавну установу Фестивал или направимо аутономно одјељење у оквиру КЦ које ће бити ослобођено било каквог утицаја политике или промјена у руководствима, појашњава Јокић.

На тврдње о покушају замјене одборника онима из опозиције, поручује: "Нити је то у мојим овлашћењима, нити се бавим тиме".

Б. Марковић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:45