Угоститељски обjекти у опасности / -FEJSBOOK
19/12/2021 u 07:38 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Људска немоћ пред природом: Ерозија обале на ушћу Бојане незаустављиво напредује

Имали смо јако југо али вода није продрла. Ипак, насипи су оштећени, а појавио се нови проблем на потезу од напера до ресторана „Барбана“ гдје је сада стање катастрофално, каже Бојан Ђаконовић, директор ХТП-а Улцињска ривијера

Десетак дана временских неприлика и јак југо још једном су показали људску немоћ пред природом. Процес ерозије на Ади Бојани наставио је да напредује и драматично мијења тај дио обале, код ушћа ријеке у море.Људи су само нијемо могли да посматрају нестајање плаже са лијеве и десне стране ушћа и надају се да ће се неким тај процес чудом зауставити. Насипи пијеска испред објеката ХТП Улцињска ривијера одољели су ударима таласа али је са друге стране ушћа море однијело стотињак метара плаже. Директор ХТП-а Улцињска ривијера Бојан Ђаконовић каже за "Дан" да су објекти заштићени пјешчаним бедемима за сада сигурни.

image

Насипи сачували обjекте ХТП Улцињска ривиjера

-FEJSBOOK FOTO

- Имали смо јако југо али вода није продрла. Ипак насипи су оштећени и ових дана су интервенисали из Заштите простора и санирали одређене дјелове, које су таласи ослабили. Међутим појавио се нови проблем на потезу од напера до ресторана "Барбана" гдје је сада стање катастрофално - каже Ђаконовић и додаје да ту сада више није ушће као што је некада било, него се спустило, а вода је дошла до великог насипа пијеска који је раније извађен из корита и лагерован како би се њиме прихрањивала плажа.

- О томе сам обавијестио ресорно министарстви и ЈП Морско добро јер ако ту дође до пробоја вода ће на ући у насеље међу објекте. Ту је сада баш критично, посебно када крене западни вјетар биће много проблема - објаснио је Ђаконовић.

Штета од невремена мјери се десетинама хиљада еура

Са друге стране ушћа Бојане штета након недавног невремена још се процјењује, а мјериће се десетинам хиљада еура.Осим што је у мору нестао велики комад плаже, таласи су однијели лежаљке, сунцобране чак и дјелове тераса. Закупцу плаже "Ивана", Небојиши Ђуришићу сада је у опасности и плажни ресторан јер валови ударају у стубове терасе и поткопавају објекат, а некада је он био прилично удаљен од обале. Такав хаос на том дијелу обале нису очекивали ни највећи песимисти. О свему је обавијештено ресорно министарство, а ЈП МД чека даља упутсва шта да предуземе. Еколози су раније предложили изградњу напера од чврстог материјала, а рибари предлажу набавку рефулера који би био усидрен на Бојани и интервенисао по потреби.

У оквиру редовне контроле стања плаже на Ади Бојани, коју спроводи ЈП за управљање морским добром, а са обавезом извјештавања Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, недавно је констатовано да на лијевој страни напера није дошло до значајнијих промјена, док је у правцу ушћа десног рукавца ријеке Бојане дошло до значајнијег смањења плаже, нарочито у дијелу према ушћу.

- О томе је информисан проф. Сава Петковић, аутор пројекта хитних мјера привремене санације ерозије плаже на Ади. Петковић је указао да у прољетњем и љетњем периоду доминирају таласи из западног правца, те да се и могло очекивати благо смањење површине плаже лијево од напера. Плажа која је била формирана десно од напера, у зони ушћа десног рукавца, била је последица великих вода ријеке Бојане након изградње напера, дакле, током зимског периода – саопштено је из ЈПМД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:29