Плажа на ушћу Бојане / - Влада ЦГ
26/08/2021 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Смањују се плаже на Ади Бојани, али су интервенције успјешне

Уколико се током јесењег и зимског периода поново буде формирала пространа плажа као што се очекује, могу се пред наредну љетњу сезону предузети мјере да се и та плажа сачува

У оквиру редовне контроле стања плаже на Ади Бојани, коју спроводи Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, а са обавезом извјештавања Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, констатовано је да на лијевој страни напера није дошло до значајнијих промјена након насипања плаже, док је у правцу ушћа десног рукавца ријеке Бојане, дошло је до значајнијег смањења плаже, нарочито у дијелу према ушћу.

Представници ЈПМД, поред Министарства, о стању плаже источно и западно од напера извјештавају и проф. Петковића, аутора пројекта хитних мјера привремене санације ерозије плаже на Ади. Проф. Петковић је дао осврт на извјештај и фотографије које је доставило ЈПМД, и указао да у прољетњем и љетњем периоду доминирају таласи из западног правца, те да се и могло очекивати благо смањење површине плаже лијево од напера. Наиме, струје индуковане дејством таласа носе пијесак у правцу Абаније. Плажа која је била формирана десно од напера, у зони ушћа десног рукавца, била је посљедица великих вода ријеке Бојане након изградње напера, дакле, током зимског периода. Бојана је тада уносила велике количине пијеска који се таложио у релативно мирној води десно од напера, те је та плажа, на неки начин, ''колатерална'' добит изградње напера, који је изграђен с циљем обезбјеђивања плаже испред бунгалова, односно омогућавања туристиче сезоне ове године.  

image

Плажа на ушћу Бојане

- Влада ЦГ

Како током љета, због ниских водостаја и малих протицаја, Бојана уноси веома мале количине пијеска у море, плажа десно од напера је постала веома ''рањива''. Наиме, таласи из западног правца полако еродирају пијесак који је након изградње напера ту исталожен. Међутим, може се очекивати да ће током наредног јесењег и зимског периода бити поново формирана плажа на том мјесту.

Такође је нагласио да није примијећено оштећење врећа са пијеском - напера, и поред веома високе температуре, што значи да би се у случају потребе, напер могао користити у предстојећем зимском периоду.

Указао је да се за сада може констатовати да је испуњено оно што се од пројекта хитних мјера за заустављање ерозије плаже на Ади Бојани и очекивало.

Потребно је нагласити да плажа десно од напера није ни била предмет пројекта хитних мјера на Ади Бојани, међутим, уколико се током јесењег и зимског периода поново буде формирала пространа плажа као што се очекује, могу се пред наредну љетњу сезону предузети мјере да се и та плажа сачува.

Ове информације су значајни инпути за будуће дефинисање коначног рјешења, као и за припрему за сљедећу сезону, уколико се учинак напера покаже у потпуности ефикасним. Такође је у току ангажман међународног експерта за питања обалне и морске ерозије уз подршку ИПА пројекта који ће ревидовати и дати друго мишљење на Студију заштите посебно у погледу предложених рјешења, док ће бити организована и радионица са свим заинтересованим странама на тему ерозије на Ади Бојани.

Министарство екологије, у сарадњи с ЈПМД и осталим институцијама ће наставити да прати ситуацију на Ади и уз подршку међународних стручњака наставити активности на реализацији Студије заштите и привремених рјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:45