Неопходна хитна санација моста / -Д.Љ.
17/11/2021 u 07:38 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Бандића траже већа улагања у инфраструктуру: Пут лош, мост није безбједан, фали и расвјета

Потребно jе да се очисти корито риjеке Кулендриjе и мало продуби и рашири. Тиме би се риjешио проблем плављења моста и свих околних ливада и кућа коjе се налазе у том диjелу, казао је Марко Секулић

Мјештани насеља Бандићи свакодневно се суочавају с бројним проблемима. Дотрајао мост на ријеци Кулендриjи, поплаве током кишног периода, узак пут кроз насеље прекривен рупама и закрпама, недостатак јавне расвјете и чести нестанци струје мјештанима отежавају живот.

Старосједјелац Нено Радоњић сматра да би требало издвојити средства за рјешавање инфраструктурних проблема, истичући да би доста тога могло да се финансира од пореза који плаћају фирме које послују у Бандићима.

image

Пут прекривен рупама

-Д.Љ.

– Нови асфалт нам је неопходан, јер је садашњи пропао, крпи се кад и колико се може. Ваљало би да се пут направи и прошири. Кад се крене с магистрале, у Бандићима има неколико фирми које годишње плате и милионске износе пореза. Да се те паре преусмјере да се пут пресвуче асфалтом, учинило би се јавно добро и поспјешио би нам се посао, а ми бисмо сјутра запослили више људи и платили више пореза. То гледам лаички, можда нисам у праву, али сматрам да постоје погрешни приоритети. Сигуран сам да би добар дио мјештана дао од свог имања бесплатно за проширење пута. Ваљало би да нам је и струја боља, побољшана је, али и даље није идеално. Добро би било и да има расвјете, то су велики трошкови и мјештани би требало да се укључе. Имамо проблем са великим бројем паса луталица – навео је Радоњић.

Марко Секулић сматра да је приоритет да се направи нови мост преко риjеке Кулендриjе, jер jе постоjећи дотраjао и током иоле дужег кишног периода бива поплављен па се не може користити.

– Потребно jе да се очисти корито риjеке Кулендриjе и мало продуби и рашири. Тиме би се риjешио проблем плављења моста и свих околних ливада и кућа коjе се налазе у том диjелу. У Браћанима је потребно замиjенити дотраjале и нефунцкионалне циjеви коjе су давно постављене... Неопходно је подићи таj дио пута и ставити веће циjеви како не би подземне воде правиле проблем зими. Потребно jе пут кроз Бандиће проширити и поправити, има мјеста. И сам сам дао дио плаца да би се дио пута проширио – навео је Секулић.

Реконструкција пута догодине, за расвјету потребна процедура

Из Општине Даниловград су истакли да су оправдани захтjеви мjештана Бандића везани за реконструкциjу главног пута и санациjу моста на риjеци Кулендриjи.

– Општина ће планирати у капиталном буџету за 2022. годину да се крене у реализациjу и реконструкциjу асфалта, као и за израду техничке документациjе за санациjу моста. Што се тиче jавне расвjете, неопходно jе обезбиjедити услове да би се ушло у процедуру постављања, а то су проjектна документациjа, УТ услови, набавка и испорука сиjалица што ће финансирати Општина. Такође jе неопходно да мjештани прикупе потписе и усагласе да ће редовно измиривати рачуне и додатне трошкове за расвjету како би она била спроведена – навели су из Општине.

С њим је сагласан и Бојан Глобаревић.

image

Бојан Глобаревић

-Д.Љ.

– Мост је у катастрофалном стању, мора да се чека да би се мимоишла два аута. Камион и ауто путем не могу да се мимоиђу, може се десити да се камион преврне у страну, јер су са обје стране канали. Кад пада киша три дана заредом, мост је поплављен. Мањим аутом је ризик да се прође, мора се ићи около. Сматрам да мост није безбједан, јер је рађен давно а вода га додатно уништава. То је приоритет и хитно би морало да се среди. Рјешење би било да се направи нови мост и корито ријеке продуби. Саобраћај је густ, пут је крпљен хиљаду пута, али никада није закрпљен како треба. Узак је и непрегледан, зато што се нередовно чисти – поручио је Глобаревић.

Марко Марковић истиче да су Бандићима потребна већа улагања.

image

Марко Марковић

-Д.Љ.

– Асфалт кроз Бандиће је мање- више исти као у свим приградским насељима у Црној Гори. Што је видно то се ради, а о домаћинствима ван града слабо ко води рачуна. Мост мора да се санира, јер је мјесто насељено. Људи имају проблема с поплавама, требало би то ријешити. Све мора боље да функционише. Чекам на издавање посједовног листа три мјесеца и све то говори о ажурности оних који раде тамо – казао је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:18