Санирана депонија на Васовим водама / -Д.Ј.
19/01/2022 u 06:56 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Берансела траже да тужилаштво испита изградњу депоније на Васовим водама: Експертски тимови "прогутали" новац грађана

Из локалне управе тврде да они немају увид у токове новца који су пратили припремне радове за изградњу регионалне санитарне депоније на Васовим водама, већ да те податке треба тражити код надлежних државних органа

Иако су мјештани Берансела у више наврата позивали тужилаштво да преиспита како је трошен новац који је усмјераван за изградњу рециклажног центра и регионалне санитарне депоније на Васовим водама, то се није десило ни до данашњих дана. Мјештани су тврдили да имају информацију да је у периоду од 2008. до 2014 године за реализацију поменутог пројекта, који се на крају показао као промашена инвестиција, потрошено преко милион еура. Они и данас истичу да је недопустиво то што досад нико није одговарао за улудо потрошен новац опредијељен за активности које су се тицале одабира локације и израде пројектне документације. Поручили су да је крајње вријеме да се испитају токови новца који су пратили припремне радове за које се тврдило да су предуслов да Беране добије модерну санитарну депонију и на тај начин заувијек ријеши питање одлагања комуналног отпада.

image

Слободан Лончар

-Д.Ј.

- Ми смо приликом вишегодишњих протеста указивали да неко на штету грађана "пере" паре преко Васових вода. Тим прије, јер је сваком нормалном човјеку било јасно да је израдња депоније на Васовим водама промашен пројекат и да се ту неко дебело "уграђује". Зато се надамо да ће коначно надлежни државни органи преиспитати све то и да ће истина једног дана изаћи на видјело – навео је предсједник Мјесне заједнице Берансело Слободан Лончар.

Након вишегодишњих протеста мјештана Берансела, марта 2014. године од стране државног врха, уочи локалних избора у Беранама, пласирана је вијест да се на Васовим водама никада више неће истоварити ниједан грам смећа. Таква одлука је испоштована, након чега је извршена детаљна санација сметлишта на Васовим водама.

Из локалне управе тврде да они немају увид у токове новца који су пратили припремне радове за изградњу регионалне санитарне депоније на Васовим водама, већ да те податке треба тражити код надлежних државних органа.

Улудо потрошили три милиона еура

Лончар тврди да је, због нечије зле намјере или лоше процјене, на Васовим водама беспотребно потрошено близу три милиона еура.

- Одговорни људи из локалне управе и Владе Црне Горе својевремено су упорно тврдили да су Васове воде идеално мјесто за изградњу регионалне депоније, да би након неколико година одједном саопштили да се одустаје од тог пројекта. Послије свега су увидјели да се због здравља локалног становништва мора извршити хитна санација сметлишта на Васовим водама и да у те сврхе треба издвојити око милион и по еура. То значи да су порески обвезници беспотребно издвојили око три милиона еура за различите активности на Васовим водама, само збпг тога што је неко, уз злоупотребу службеног положаја, правио огромне грешке – наводи Лончар.

С друге стране, мјештани истичу да постоје оправдане сумње да су поједини експертски тимови ангажовани за реализацију поменутог пројекта радили по диктату одређених моћника и да су на тај начин оштетили и општински и државни буџет. Тврде да у старту нијесу узете у обзир чињенице које указују да би депонија на Васовим водама директно реметила природну равнотежу и да би негативно утицала на здравље људи.

-Наводни експерти су трошећи народни новац занемарили чињеницу да је депонија стационирана непосредно поред пољопривредних имања и да је њена удаљеност од Лима мања од прописаних стандарда. Уз то, експериза није рађена на пројекту који је познат јавности већ на пројекту који подразумијева измјештање депоније за око 70 метара. Такво понашање експертских тимова јасно ставља до знања да људи од струке нијесу хтјели да погледају у очи чињеници да је због постојања сметлишта на Васовим водама угрожено здравље великог броја људи. Очигледно је да су због непоштовања прописаних критеријума и због закулисних радњи на десетине хиљада еура потрошено без реалног покрића и основа – тврди мјештанин Милић Симоновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:46