/ - дан
01/06/2022 u 19:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нрекић и екипа припремају нагодбу са специјалним тужиоцем

Прича о незаконитом запошљавању у жижу jавности доспjела jе почетком фебруара 2020. године, када jе Нрекић у разговору за један медиј признао "да све партиjе, па и ДПС, запошљаваjу по партиjскоj линиjи"

У намјери да са специјалним тужиоцем постигну договор о споразумном признању кривице у предмету окривљеног бившег предсједника Општине Улцињ Љора Нрекића и његових сарадника, суђење је одложено за 12. септембар. Бранилац окривљених адвокат Зоран Пиперовић потврдио је спремност његових клијената да признају кривицу и постигну договор са поступајућом тужиоцем Сањом Јовићевић о висини казне, о којим споразумима ће Виши суд највјероватније одлучивати средином септембра.

Адвокат Пиперовић саопштио је јуче у судниоци Вишег суда, пред вијећем судије Весне Ковачевић, да се његов брањеник Љоро Нрекић налази у болници у Рисну и да jе то разлог његовог недоласка на суђење. Судија Весна Ковачевић jе рекла да се у списима предмета налази споразум о признању кривице коjи jе претходна судија одбила.

На то су специjални тужитлац Сања Jовићевић, одбрана и окривљени казали да ће до наредног претреса доставити суду изjашњење да ли остаjу код тог споразума.

Судија која је претходно поступала у овом предмету Ана Вуковић 7. марта ове године није прихватила споразум о признању кривице, коjи jе бивши секретар за комуналне дjелатности и заштиту животне средине Општине Улцињ Мустафа Горана закључио са Специjалним државним тужилаштвом (СДТ).

Према споразуму са СДТ, окривљени Горана признао jе учешће у незаконитом запошљавању 84 особе у Општини Улцињ и са тужиоцем се нагодио да у замjену за признање буде осуђен на условну казну, као и да на име казне уплати у државну касу 4.000 еура.

Морали да незаконито запошљавају

На саслушаwу у улцињском тужилаштву након хапшења у jануару прошле године, Нрекић jе казао да jе локална власт током 2020. запослила одређени броj људи, свjесна да крши важеће законске прописе о заснивању радних односа.

Нрекић jе тада потврдио да jе локална власт била принуђена да запошљава на такав начин, како би обезбиjедила нормално функционисање Општине. Он jе признао и да ниjедно ново запослење, осим у три случаjа, ниjе пратила императивна сагласност Министарства финансиjа, будући да jе Општина била у санационом плану.

Осим Горане, за кривично дjело несавjесни рад у служби оптужен jе и Нрекић, бивши предсjедник Скупштине општине Илир Чапуни, секретар за буџет и финансиjе Сеад Османовић, начелник Службе за заштиту и спасавање Саубих Мехмети и секретар Комуналне полициjе Милазим Мустафа.

За разлику од Чапуниjа, они се терете да су кривично дjело починили по претходном договору са Нрекићем, коjи jе дао сагласност за запошљавање.

Адвокат Пиперовић, коjи заступа окривљене, раниjе је саопштио да његови брањеници ниjесу прекршили закон, пропис ни општи акт.

– Тачно jе да ниjе било сагласности коjе су тражили од министра... да се одобри исплата људима коjе jе требало запослити и то су казали тужиоцу. Рекли су и да jе потреба налагала запошљавање, а потреба jе била за туристичким инспекторима и комуналним полицаjцима, посебно за овим првим – истакао jе тада Пиперовић.

Прича о незаконитом запошљавању у жижу jавности доспjела jе почетком фебруара 2020, када jе Нрекић у разговору за један медиј признао "да све партиjе, па и ДПС, запошљаваjу по партиjскоj линиjи".

Обjелоданио jе тада "да, поред 190 стално запослених, у локалноj самоуправи ради 90 особа коjе су ту стизале како их коjа партиjа убаци, и да проблем партиjског запошљавања не може брзо да ишчезне".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:37