Мјештани Поткомовља одлучни да заштите шуме / -Д.Ј.
26/04/2022 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани поткомовских села поручили: Концесионарима ће забранити улазак у шуме

Сити смо празних прича и обећања. Никакви разговори са концесионарима не долазе у обзир јер смо досад увијек грубо преварени и једноставно тражимо да Управа за шуме са концесионарима раскине уговоре о сјечи балвана у Поткомовљу, истакао је Свето Бабовић

Мјештани поткомовских села, на збору одржаном у Коњусима, заузели су став да ни по цијену живота неће дозволити концесионарима даљу експлоатацију дрвне масе са тог подручја на начин како је то до сада рађено. Они су од Управе за шуме затражили да под хитно раскине концесиони уговор са предузећем Бојкомерц на основу којег је досад вршило сјечу дрвне масе у државним шумама испод Комова. Казали су да је неопходно да се формира независна комисија која би имала задатак да преиспита да ли су концесионари испоштовали концесионе уговоре које су потписивали са Управом за шуме. Навели су да је више него очигледно да су концесионари радили све на штету локалног становништва и да то најбоље посвједочавају уништени путеви и девастирани простори. Навели су да то комисија треба да констатује како би се на основу њеног вјештачења на одговорност позвали сви они који су кумовали тренутном стању.

”Држава и концесионари нијесу ништа урадили за добробит мјештана. Напротив, наносили су им само штету. Зато, доста је било, хоћемо да се чује и наш глас, казао је Бобан Ђекић

– Сити смо празних прича и обећања. Никакви разговори са концесионарима не долазе у обзир, јер смо ми досад увијек грубо варани. Ми једностано тражимо да Управа за шуме са концесионарима раскине уговоре о сјечи балвана у Поткомовљу, јер су они својим досадашњим дјеловањем овај крај завили у црно. Приликом транспорта балвана тешким камионима уништили су нам путеве и мостове. Угрозили су нам водоизворишта и отворили бројна клизишта која пријете да нам куће затрпају. Оставили су за собом пустош која се не може ријечима описати. Тражимо да се формира комисија која би имала задатак да утврди њихова недјела и да их након тога држава позове на одговорност. До тада ми ћемо свим средствима бранити да уђу у наше шуме – навео је мјештанин Свето Бабовић.

image

Дио учесника збора у Коњусима

-Д.Ј.

Сличног мишљења био је и предсједник Мјесне заједнице Ђулиће Бобан Ђекић истичући да досадашње газдовање природним ресурсима није донијело ништа добро том крају.

– Обећавали су нам отварање нових радних мјеста, као и поправку и модернизацију путне мреже. Обећавали су нам златна брда и долине. Али од тога нијсмо имали ништа. Умјесто обећаног имали смо константне сеобе народа и све више затворених кућа. Држава и концесионари нијесу ништа урадили за добробит мјештана. Напротив, наносили су им само штету. Зато, доста је било, хоћемо да се чује и наш глас – казао је Ђекић.

Извршити реконструкцију пута Андријевица – Јошаница

На збору мјештана било је ријечи и о изналажењу могућности за комплетну реконструкцију пута који од Андријевице води до поткомовских села. Констатовано је да је то приоритетни задатак, јер се та саобраћајница, како се чуло, налази у катастрофалном стању.

– Потребно је да се поставе саобраћајни знаци којима би се ограничио транспорт тешких терета на путу Андријевица – Јошаница. Уз то мора се под хитно урадити пројекта документација на основу које би се извршила комплетна реконструкција овог пута који је због бројних ударних рупа, клизишта и оштећења постао крајње опасан за одвијање саобраћаја. Док се то не уради, не може се говорити о напретку наших села. Ми више не можемо да гледамо како концесионари уништавају наше цесте. Сви треба да схвате да су нама за неки бољи живот потребни и много бољи путеви – казао је предсједник Мјесне заједнице Кошутиће Вучеља Вучељић.

И предсједница Мјесне заједнице Коњухе Вера Ћирић изразила је жаљење што су поткомовска села због маћехинског односа надлежних институција потпуно маргинализована.

– Одавде је годинама одлазило велико привредно благо, а ми смо постајали све сиромашнији. Ријетко је ко размишљао о нашим интересима, због чега су се мјештани и исељавали. Зато је куцнуо последњи час да таквим појавама станемо на крај, ако мислимо да задржимо и ово мало становника. Једноставно, наше шуме и други ресурси коначно се морају ставити у функцију развоја локалне заједнице. Да би до тога дошло, те ресурсе морамо сачувати од насртаја оних који, на штету народа, мисле само на своју личну корист – поручила је Ћирић подсјећајући да су мјештани прошле године кроз масовне протесте забранили концесионару Бојкомерц да врши даљу сјечу и транспорт шуме са тог подручја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:52