Клизиште чека санацију / -Д.Јововић
02/10/2021 u 06:57 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани шекуларског села Мезгале страхују од клизишта

Стручњаци из Геолошког института обишли су клизиште у Шекулару и дали препоруке за извођење одређених радова

Ни након пола године није понађено адекватно рјешење за санацију клизишта које се, у дужини од преко 600 метара, појавило у шекуларском селу Мезгале, када је угрожено више кућа и у неповрат однесени воћњаци и неколико хектара обрадивог земљишта. Једино је општинска Агенције за инвестиције и развој, уз доста напора, успјела да изврши поновни пробој сеоског пута који је појавом клизишта био потпуно затрпан. Мјештани наводе да сем тога нијесу предузете никакве мјере у циљу обезбјеђивања терена од даљих покретања, чиме, како наводе постоји оправдани страх да ће нова природна катастрофа захватити ово село.

– Стручњаци из Геолошког института обишли су клизиште у Шекулару и дали препоруке за извођење одређених радова. Ти радови су за почетак подразумијевали само поновни пробој пута у дијелу клизишта, док су послови око неке озбиљније санације клизишта изискивали нова испитивања терена и позамашна инцвестициона улагања. До тих накнадних послова није дошло нити је ико изразио спремност да нам пужи руку помоћи, сем што је Опшина Беране дала свој максимум да се поново успостави саобраћајна комуникација у овом дијелу села. Зато наредне дане и мјесеце дочекујемо у страху, јер чим крену обилније падавине, постаји могућност да се клизиште поново покрене и добар дио села сравни са земљом – наводе мјештани.

Апелују и да се у међувремену изнађе било каква могућност у правцу обезбјеђувања овог нестабилног терена од даљих покретања. Уколико се то не деси, најавили су да су због велике опасности која им пријети, приморани да се селе са својих вјековних огњишта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:14