/ - фото: Д.С.
18/02/2022 u 18:17 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ненезић: Можура да се трансформише у регионални рециклажни центар

Из СД су саопштили да су данас у званичној посјети Бару били представници компаније Биотренд која се бави енергетиком у склопу Doğanlar Holdinga, који су заинтересовани за улагање у санацију санитарне депоније Можура

Из СД су саопштили да  су данас у званичној посјети Бару били представници компаније Биотренд која се бави енергетиком у склопу Doğanlar Holdinga, који су заинтересовани за улагање у санацију санитарне депоније Можура у циљу продужавања њеног радног вијека,  и за улагање у њену трансформацију у регионални рециклажни центар.

-У делегациј су били Ogün Doğan, Doruk Doğan, Ogün Ulugöl, Cevdet Kurtay и стручни консултанти ове фирме за Црну Гору, Данило и Никола Меденица.

Домаћин им је био предсједник ОО СД Бар Бранислав Ненезић, а гости су након пријема код предсједника Општине Бар Душана Раичевића посјетили Регионалну санитарну депонију “Можура”-наводи се у саопштењуз СД-а.

У саопштењу се додаје да управљање комуналним отпадом и данас представља један од највећих проблема црногорског друштва, имајући у виду чињеницу да и након више од деценију од доношења прве стратегије о управљању отпадом у Црној Гори постоје само двије уређене санитарне депоније, док готово све општине и даље одлажу отпад на привременим неуређеним одлагалиштима.

-Већ дуги низ година депонија Можура функционише као регионална депонија, али скоро све општине приморја довозе свој комунални отпад и ту га одлажу.

Иако се на овај начин до сада рјешавао проблем комуналног отпада за цијело приморије, с друге стране смо дошли у ситуацију да се регионална депонија за Бар и Улцињ бори за опстанак, имајући у виду чињеницу да се санитарне каде пуне великом брзином.

О неопходности постојања санитарне депоније у 21. вијеку не би требало ни говорити јер то је насушан ресурс превасходно за општине у којима су туризам и пољопривреда дефинисани као приоритетне привредне дјелатности.

Поред чињенице да су за проширење капацитета депоније Можура неопходна значајна финансијска средства и компликоване процедуре код надлежних државних институција, поставља се и једно важно питање оправданости и смислености настављања оваквог приступа у будућности-саопштио је Неензић.

Он је истакао да је прави тренутак да се размотри нови приступ, који ће уз примјену нових доступних технологија које су већ у примјени, “да продужи живот Можури и да је учини ефикаснијим ресурсом”.

-Такав приступ ће јој дати потпуно нови смисао и значај, не само за општину Бар, већ и за државу Црну Гору. Наша визија је да Можура треба да се трансформише у регионални рециклажни центар. Можура треба да буде мјесто на којем се отпад не само одлаже, већ и трајно и ефикасно збрињава. Мјесто гдје отпад може бити искоришћен као сировина за производњу електричне енергије, те за производњу секундарних сировина-додао је Ненезић. Он је навео да Можура има изванредне предиспозиције за овакав приступ.

- Потребно је само да проширимо видике и да потражимо потенцијалне партнере кроз један проактиван приступ и кроз модел приватно-јавног партнерства. Партнере који могу да нам помогну да дођемо до најсавременијих еколошких технологија, технологија са нултом емисијом, и до неопходних финансијских средстава. Технологија које ће ријешити и питање непријатних мириса који карактеришу све депоније комуналног отпада, како би се ријешио и овај веома важан, а вишегодишњи проблем становника који живе у непосредној близини депоније Можура. Општина Бар је посвећена у рјешавању комуналних проблема. Кроз приватно-јавно партнерство, отвара се шанса да покажемо како умијемо не само да рјешавамо проблеме, већ и да их претворимо у рјешење  – истакао је Ненезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:36