Метар дрва 40, врећа угља пет еура
05/02/2022 u 06:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Невоље Пљевљака због оштре зиме: У граду нестаје огрева, у селима фали сијена

Метар дрва сада у Пљевљима кошта 40 еура, а бала сијена која се могла набавити за еуро и по сада стаје три

Ниске температуре ваздуха и честе падавине на простору пљеваљске општине донијеле су бројне невоље становништву. Становници са градског подручја су у све тежој позицији када је у питању огрев, а житељи пљеваљских села страхују да ће остати и без сточне хране. И једни и други се жале да је слаба понуда, а да су цијене све веће.

-Током јесени била је лошија понуда дрвета за огрев. Све је мање оних који продају дрва, јер је овај посао веома тежак. У сваком случају метар исцјепаних дрва сада кошта 40, а не 30 или 35 еура као прошле године - казао нам је продавац Марко.

И од других продаваца сазнали смо да се дрва могу купити по цијени од 40 еура по метру, али да се ради о сировим дрвима која су спремана за наредну грејну сезону и да сад нијсу задовољавајућег квалитета.

- То су пола сува дрва или боље речено дрва која нијесу најбољег квалитета. Сада је повећана потражња и дрва се купују као да су сува - казао нам је један од продаваца који се представио као Милош.

Температуре ваздуха у константном минусу

Од 7. јануара па до јуче, 4. фебруара, у пљеваљској општини ноћне и јутарње температуре ваздуха су непрекидно у минусу. Притом било је доста дана када ни дневне температуре нијесу прелазиле преко нуле. Да су хладноће велике најбоље говори податак да је у селу Косаници измјерена јутарња температура од минус 33 степена, а у граду минус 20 степени. Последњих дана дневне температуре су знатно веће али су путеви још увијек оковани ледом.

Пљевљаци често, због немања простора за складиштење или неког другог разлога, купују угаљ у џаковима. Цијена једног џака угља је пет еура, док је прошле грејне сезоне била 4,5 еура.

Иначе, грејна сезона у Пљевљима, званично, траје до 1. маја.

Са друге стране сеоско становништво има доста невоља са сточном храном, јер су резерве значајно умањене. Током јануара стока није имала могућност да иде на испашу јер је снијег падао током читавог мјесеца.

-Прошлогодишња суша ослабила је приносе сијена, а притом је изазвала и потребу да се раније почне са његовим трошењем. Ни током јесени није било добре понуде, а сада се слабо може чути да неко продаје сијено. Ако се неко на то одлучи, онда балу сијена продаје по цијени од три еура - истиче предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић из појашњење да је прошле зиме бала сијена коштала еуро и по.

Према његовим ријечима највећи проблем је што цијене млијечних производа и живе стоке не прате раст цијена сточне хране, те тако поскупљења сточне хране умањују зараду или боље речено остављају сточаре без зараде.

- Наставља се један веома тежак период. Тек смо на половини зиме и до зелене траве заиста је далеко - каже Живковић и додаје да сточари тек послије 6. маја могу рачунати да стоку могу истјерати на пашу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:27