Otvoren mini Sajam pod nazivom ”Texpo” / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
23/09/2024 u 14:35 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić domaćin Sajma savremenih tehnologija i inovacija

U okviru Dana nauke i inovacija u IPC Tehnopolisu danas je otvoren mini Sajam pod nazivom „Texpo: Inspirišemo, stvaramo, inoviramo, razvijamo“. Sajam je otvoren u naredna dva dana i biće prilika da se svi zainteresovani upoznaju sa mogućnostima koje pružaju 3D štampa, robotika, CNC i VR tehnologija.

Na Sajmu su dobrodošli studenti i školski timovi, preduzetnici i startapovi, Fablab i makerspace zajednica, kompanije i korporacije, obrazovne i istraživačke institucije, umjetnici i dizajneri, inženjeri i tehnički stručnjaci, ali i svi drugi koji pronalaze svoje interesovanje za savremene tehnologije.

Lokalni i regionalni partneri IPC Tehnopolis na Sajmu su predstavili širok spektar inovativnih mogućnosti kroz kratke prezentacije i demonstracije. Posjetioci mogli da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama, razmijene znanja sa stručnjacima i potencijalno se inspirišu za svoje projekte.

image

Otvoren mini Sajam pod nazivom "Texpo"

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Direktor IPC Tehnopolis Đorđije Malović je istakao da je ovaj Sajam lijep uvod u večerašnje otvaranje Dana nauke u Podgorici.

-Današnji Sajam je, nadam se uvertira za jedan mnogo veći Sajam koji bi se narednih godina ustalio i postati tradicionalna manifestacija u Nikšiću. Za taj projekat nadam se da ćeno imati podršku nadležnog Ministarstva i Opštine Nikšić. Naredne godine u većem prostoru i većem obimu imaćemo priliku da predstavimo napredne tehnologije – rekao je Malović koji se zahvalio svima koji su učestvovali i pomogli Sajam savremenih tehnologija.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković  je izrazio zadovoljstvo zato što je lokalna uprava podržala jedan ovakav projekat.

-Ovo je značajan događaj posebno za naše mlade i njihovu budućnost. Možda je ovaj događaj jedan putokaz koji nam pokazuje da Crna Gora ide u korak sa vremenom i da prati savremene tehnologije. Naši mladi ovdje imaju mogućnost da dosta nauče i vjerujem da će oni ići ovim putem, odnosno da prate ono što donosi savremeni svijet. Značajno je da je ovaj događaj osim Opštine podržava i Ministarstvo prosvjete i nauke i inovacija i da je ovo uvertira za veliki sajam koji se održava u Podgorici. Crnogorska mladost nije lošija od drugih, samo treba više sredstava i energije u njih uložiti, a samim tim dostići savremeni svijet, za kojim na žalost izuzetno kaskamo  - rekao je Vuković i dodao da je ovaj događaj pokazao da imamo potencijal i da možemo, samo treba uložiti dodatna sredstva.

image

Otvoren mini Sajam pod nazivom "Texpo"

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Jedan od izlagača Sajma u IPC Tehnopolis je Edin Škajić, direktor Fablab iz Sarajeva je istakao da svoje inovacije po prvi put izlažu u Crnoj Gori

-Mi smo istraživačko-tehnološka labaratorija zadužena za industriju. Posjedujemo savremene TD printere, automatiku robotiku, dronove i ostalu naprednu tehnologiju koju možemo da iskoristimo. Već četiri godine imamo dobru saradnju sa nikšićkim IPC Tehnopolisom na raznim projektima nauke, koji ćemo sigurno nastaviti i unaprijediti – rekao je Škajić.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. septembar 2024 14:35