Sa prezentacije ekoloske akcije / - ŽELJKO ŠAPURIć
17/07/2024 u 13:43 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Ekološka akcija “Kad dođeš – ponesi, kad odeš - odnesi”

U naredna tri mjeseca u organizaciji NVO „Centar za afirmaciju REA populacije“ (CAREP), u okviru projekta „Kad dođeš - ponesi, kad odeš - odnesi“ realizovaće se ekološke akcije na tri lokacije u Nikšiću, na Trebjesi, obala Bistrice i Slanom jezeru.

U izvještaju Evropske Unije za 2022. godinu je navedeno da se u pola godine desio 101 slučaj ilegalnog odlaganja smeća, od kojih je pravno riješeno manje od pola. Na teritoriji Opštine Nikšića ima 30 divljih deponija od kojih je jedna od najkritičnijih upravo korito rijeke Bistrice. Isto tako, aktuelniji problem je što taj tretman nije zaobišao ni frekvetne lokacije koje uključuju kulturno-istorijsku baštinu, a primjer ovoga je lokalitet Carev most. Svi ovi podaci svjedoče o tome da naša država postepeno gubi status ekološke države koji je nosila toliko dugo.

image

Korito rijeke Bistrice

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Korito rijeke Bistrice

- ŽELJKO ŠAPURIć

Na današnjoj info-sesiji direktor CAREP-a Nardi Ahmetović rekao je da se radi o jednom u nizu projekata usmjerenih na očuvanje životne sredine u kojoj će učešće uzeti volonteri Romske i Egipćanske (RE) i većinske populacije.

- Naš projekat šalje jasnu poruku da svi kao građani treba da vodimo računa o našem ponašanju u prirodi, jer prirodu najprije treba da iskoristimo u cilju unapređenja našeg cjelokupnog sistema. Kroz ovaj i druge projekte koje smo do sada organizovali pokušavamo da podignemo našu organizaciju na jedan profesionalniji nivo, kako u cilju da RE populacija bude prepoznata kao jednaka u društvu tako i da mlade iz većinske zajednice povežemo sa mladima iz RE zajednice, istakao je Ahmetović.

Koordinator projekta Aleksandra Božović je istakla na prirodni i turistički značaj navedenih lokaliteta za opštinu Nikšić ukazujući na raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji egzistira na području Trebjese, rijeke Bistrice i Slanog jezera.

- Cilj projekta je čišćenje lokaliteta i podizanje svijesti o značaju čistoće životne okoline i problema odlaganja kroz volonterske akcije, edukativne radionice, kao i smanjenje distance između pripadnika RE i većinske zajednice zajedničkim učešćem na projektnim aktivnostima, rekla je Božović, koja je dodala ds će se ovom akcijom pokušati da skrenuti pažnja na značaj navedenih lokaliteta.

Vrijednost projekta je oko 3.000 eura,  a finansiran je u okviru javnog poziva Zero Waste Montenegro i Agencije za zaštitu životne sredine u sklopu grant šeme kroz projekat „Za čistiju Crnu Goru“ i u sporazumu o finansijskoj podršci sa odlukom Ambasade Francuske.

(VIDEO/FOTO) Učesnici Limske regate: Očaravaјući brzaci, ali smeće kvari doživljaј

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 21:35