Мркојевићи / - фото: Д.С.
09/06/2021 u 11:07 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова перспектива за развој Црмнице и Мркојевића

Реконструкција ове саобраћајнице донијела би нову перспективу Црмници, која је један од значајнијих пољопривредних ресурса барске општине

Путни правац Вирпазар-Бискупада преко Сутормана представља алтернативну саобраћајницу за Јадранску магистралу, која је за вријеме туристичке сезоне преоптерећена саобраћајем. Реконструкција ове саобраћајнице донијела би нову перспективу Црмници, која је један од значајнијих пољопривредних ресурса барске општине, чија су села претходних година све више препозната и као туристичка дестинација бројним иностраним туристима. Исто тако, подручје Сутормана и залеђа Бара је, због своје надморске висине, природна ваздушна бања, која би изградњом овог путног правца могла добити своју пуну туристичку валоризацију.

image

Суторман

- фото: Д.С.

Према ријечима предсједника МЗ Црмница Тома Укшановића, овај пут је, као алтернатива Јадранској магистрали, важан за развој Црмнице. 

- Пут преко Сутормана је ушао у категорију регионалних и редовно га одржавају „ЦрнаГорапут” и Штрабаг. Покрпљене су рупе и окошен је, те се може нормално користити. Његово одржавање је веома значајно за мјештане и развој туризма и пољопривреде. Последње клизиште на путу преко Сутормана код кућа Косовића је насуто и асфалтирано. Мислим да се поново може користити и тунел како би се временски скратило путовање - каже Укшановић.

Такође, прекатегоризација и реконструкција пута Бискупада - Каменички мост представља логичан наставак реконструисане саобраћајнице од Владимирских Крута до Улциња, што ће допринијети развоју Мркојевића као пољопривредног подручја, али и унаприједити саобраћајну везу Црне Горе и Албаније. Тиме се  отварају могућности за даљу валоризацију потенцијала општине Бар, са посебним акцентом на развој туризма и пољопривреде. Завршетком овог путног правца посебне бенефите имаће становници  МЗ Мркојевићи.

Како каже предсједник МЗ Мркојевићи Сенад Арабеловић, за мјештане Мркојевића овај пут представља жилу куцавицу за даљи развој.

- Ово је још један у низу развојних пројеката у овој мјесној заједници, који ће, уз изградњу водоводне и канализационе мреже, допринијети не само развоју пољопривреде, већ и других привредних грана - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:33