Радомир Новаковић Цакан / - фото: БИРАМ БАР
03/02/2022 u 07:57 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић: Каменоломи би нарушили животни мир и свакодневне активности житеља Веље Горане и Чања

Јако битна ствар је да доносилац ове одлуке није имао у виду да је у нашој општини туризам једна од најзаступљенијих привредних грана и да, зато, овај простор није погодан за каменоломе, казао је Новаковић

Партија Бирам Бар -Бирам Црну Гору поздравила је чињеницу да су одборници Скупштине општине Бар једногласно усвојили Закључке који ће бити упућени надлежним органима, а односе се на стављање у погон каменолома на локацијама Веља Горана и Чањ. Бирам Бар - Бирам Црну Гору је, „поносна што је Скупштина општине Бар превазишла све партијске подјеле и једногласно усвојила закључак да надлежни државни органи размотре могућност раскида концесионих уговора и заузела негативан став према давању нових концесија за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина на територији општине Бар.

- Након што су забринути грађани са територија Чања и Мркојевића посјетили предсједницу СО Бар мр Милену Божовић поводом отварања каменолома у овим дјеловима града, партија Бирам Бар- Бирам Црну Гору је сматрала да сви одборници заједно морају да пронађу рјешење како би грађани које заступају били задовољни.

Подсјећамо да је предсједник партије Радомир Новаковић Цакан слично реаговао и око покушаја приватизације Луке Бар. Као тадашњи предсједник СО Бар, сазвао је сједницу на којој је донијет закључак против такве приватизације. Поучени тим искуством, у Бирам Бар -Бирам Црну Гору сматрају да је било неопходно заузети став против овакве експлоатације, нарочито на ова два мјеста  кажу из ове партије.

Новаковић истиче да су разлози за овакву одлуку вишеструки.

- Као најбитнији наводим да на том мјесту постоје куће и житељи којима ће животни мир и свакодневне активности бити нарушене есплоатацијом камена. Јако битна ствар је да доносилац ове одлуке није имао у виду да је у нашој општини туризам једна од најзаступљенијих привредних грана и да, зато, овај простор није погодан за каменоломе - каже Новаковић.

Он је посебно нагласио да му је драго што су одборници Бирам Бар - Бирам Црну Гору пионири у овом подухвату, али да очекују подршку и свих општина са приморја која имају сличне или исте проблеме.

- Оно што је још један велики проблем је развој пољопривреде на оваквим територијама и када се у новије вријеме прича о здравој исхрани и органској храни, ми дозвољавамо да тамо гдје је већ има, овакви каменоломи уништавају природу зато што је камен скупљи од здраве маслине или нара. На крају као најбитније, морам да кажем да је партија Бирам БарБЦГ пред претходне изборе потписала само једну коалицију- и то са нашим суграђанима. Зато ће њихов глас у Скупштини бити нама увијек најбитнији, да заједно превазилазимо проблеме и дајемо рјешења на њихово задовољство и у само њиховом интересу- закључио је Новаковић.

Драган Стојановић

фото Бирам Бар

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:58