bolnica meljine / - FOTO: RTHN
12/10/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Novi korak ka izgradnji nove bolnice u Meljinama

Vlada Crne Gore odlučna je da u Herceg Novom izgradi novu bolnicu, jer rješavanje imovinsko-pravnog statusa trenutne Bolnice Meljine je neizvjesno i taj proces može trajati dugo.

KBC Kotor traži procjenitelja vrijednosti opreme u Bolnici Meljine

Nakon što je Vlada izdala Urbanističko tehničke uslove za izgradnju nove Opšte bolnice Meljine, a za potrebe nastavka postupka i pripreme tehničke dokumentacije kao i raspisivanja konkursnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja potrebno je uraditi predinvesticionu Studiju izvodljivosti, piše Novski portal.

Zbog toga  je Opština Herceg Novi raspisala tender za ovu Studiju, vrijednosti 45.000 eura.

Prema uslovima navedenim u tenderu, Studija bi trebalo da potvrdi kapacitete koji su predviđeni u izdatim UT uslovima i da ima jasne smjernice za nastavak postupka.

Posebno bi studija trebalo da obradi i analizira pregled pravnog i regulatornog okvira, analiza postojeće zakonske regulative i propisa koji regulišu zdravstveni sistem u Crnoj Gori sa jasnim osvrtom na pozicioniranje Opšte Bolnice Meljine u crnogorskom sistemu zdravstva. Procjena finansiranja zdravstva i budžetske raspodjele kroz analizu sadašnjeg sistem finansiranja zdravstva, uključujući izvore finansiranja, regionalnu raspodjelu i proces budžetiranja na opštinskom i nacionalnom nivou. Potrebno je dati osvrt na kapitalni budžet CG za 2024 godinu i već opredijeljena sredstva za Opštu bolnicu Meljine.

Struktura nove bolnice Meljine sa predstavnicima i menadžmentom Opšte bolnice Meljine i Ministarstvom zdravlja usaglasiti i prikazati strukturu nove bolnice Meljine. Za svako odjeljenje prikazati broj ležaja, broj sala, strukturu i broj zaposlenih (medicinski i nemedicinski kadar).

Analiza trenutnih i planiranih bolničkih operacija koristeći podatke dobijene o postojećim i predloženim operacijama bolnice, sprovesti uporednu analizu sa ciljem formulisanja preporuka za optimizaciju bolničkih operacija i pružanja usluga. Prikupiti detaljne informacije o trenutnim operacijama bolnice, uključujući protok pacijenata, osoblje, opremu i izazove u pružanju usluga.

Takođe, neophodno je napraviti poređenje sa planiranim bolničkim operacijama kako bi se identifikovale praznine, prilike i potencijalni rizici.

Potrebna je procjena trenutnih resursa koji su na raspolaganju u bolnici Meljine, uključujući zdravstveno osoblje, objekte i opremu. Analiza bolničkih objekata na licu mjesta kako bi se procijenilo stanje postojeće infrastrukture, adekvatnost medicinske opreme i kapacitet bolnice da ispuni trenutne i buduće potrebe zdravstvene zaštite.

Analiza postojećih zdravstvenih usluga koje se trenutno pružaju, sa posebnim fokusom na sistem primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa njege. Procjena efikasnosti procesa njege pacijenata, koordinaciju između različitih odjeljenja i kvalitet pružene njege. Broj stanovnika – Opština Herceg Novi Prikazati broj i trend broja stanovnika u opštini Herceg Novi prema popisu iz 2011. godine i prema popisu iz 2023. godine. Potrebna je analiza broja stanovnika i predviđenog broja ležaja u opštoj bolnici Meljine. Neophodno je napraviti jasan zaključak, da li je prema važećoj regulativi te dobrim primjerima iz prakse u sličnim zdravstvenim ustanovama predviđen broj bolničkih ležaja zadovoljavajući za trenutne potrebe stanovništva kao i za naredni period od 10 do 50 godina.

Prikazati broj noćenja na nivou kalendarske godine u proteklih pet godina, kao i broj prelazaka svih graničnih prelaza u Opštini Herceg Novi na godišnjem nivou za period od pet poslednjih godina (zvanične podatke preuzeti od MUP-a).

Trebalo bi dati preporuke kako prilagoditi kapacitete buduće bolnice dobijenim brojkama, zahtjevima turista, i zahtjevima turista u tranzitu.

Na osnovu usaglašene strukture buduće bolnice Meljine, te u skladu sa usvojenim operacijama za novu bolnicu Meljine napraviti tehnološku analizu procesa i aktivnosti. Napisati konkursni zadatak prema Pravilniku o načinu i postupku raspisivanja o sprovođenja javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje (Službeni list Crne Gore br. 019/18, 002/24, 008/24), uzmajući u obzir potrebne kapacitete i operacije predviđene za novu bolnicu Meljine uz poštovanje UT uslova kao i tehničkih uslova koji su njihov sastavni dio. Potrebno je dati jasne smjernice da li se postojeći objekat uklapa u novi koncept bolnice Meljine te da li ga je moguće zadržati i rekonstruisati ili ga je potrebno ukloniti i graditi potpuno novi objekat.

Tender je otvoren do 28. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 12:43