Komunalna i druga otpad pored dječijeg igrališta / NVO Euromost
29/07/2024 u 13:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NVO “Euromost”: Svjetska banka projektom ugrozila rijeku Lim i životnu sredinu

Bjelopoljska NVO “Euromost” je saopštila da je Svjetska banka sa svojim projektom ugrozila rijeku Lim i životnu sredinu.

Bjelopoljska NVO “Euromost” je povodom izjave Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede da se kada se tiče izvođenje radova na regulaciji korita rijeke Lim od Vatrogasnog doma do Limske ulice u Bijelom Polju sve radi po zakonskim propisima, danas od ovog ministarstva zatražila da im odgovore i oni i izvođači, a posebno Svjetska banka koja finansira ovaj projekat, da li je po projektu da se odlaže komunalni i drugi otpad do dječijeg igrališta na samoj obali Lima, sa druge strane obale, koja nije planirana po projektu,pitaju iz ove organizacije?

image

Dvije nespojive odluke

NVO Euromost

Kako navode iz ove organizacije, NVO “Euromost” je dobila od predstavnika Svjetske banke odgovor, da se ova otpad odlaže na osnovu odobrenja Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje, iako to nije u njihovoj nadležnosti.

– Isti onaj sekretarijat koji je donio i rješenje za isti projekat, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktoratu za vodoprivredu, Up.br.09/4-322/24-35-45 20.03.2024.godine, sa kojim je obavezao investitora kroz rješenje, da se tokom izvođenja radova spriječi rasipanje građevinskog materijala i otpada, odnosno nastali otpadni materijal propisno sakuplja i odlaže na za to predviđeno mjesto i da se sklopi ugovor sa preduzećem koje ima dozvolu za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada koji se može pojaviti u toku izgradnje objekta.

Dalje u Euromostu kažu da je  “interesantno da isti Sekreterijat Opštine Bijelo Polje donosi rješenje da se sva neopasna otpad mora odlagati na propisno mjesto angažovanjem preduzeća koji ima dozvolu za sakupljanje i transport, dok drugo rješenje dozvoljava da se odlaže pored dečijeg igrališta bez saglasnosti lokalnog parlamenta koja po Zakonu o upravljanju otpada jedina može da donosi odluke o privremenom odlaganju komunalnog i drugog otpada na nekoj lokaciji “.

-Iz tog razloga pitamo Svjetsku banku, jeli to onaj ekološki projekat koji treba da pored ostalog i zaštiti rijeku Lim životnu sredinu ili da ugrozi pored ostalog i djecu koja se igra na igralište pored kojeg odlažu komunalni i drugi otpad iz rijeke Lim?

NVO “Euromost” isto pita i Ministarstvo poloprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zašta se oni zalažu, da zaštite rijeku Lim i životnu sredinu kao i građane sa ovog područja, ili im je bitnije da komunalni i drugu otpad odlažu pored dečijeg igrališta i nakon reagovanja ove organizacije preko noći zatrpavaju?

(VIDEO) Devastirana rijeka Lim

Takođe ih pitaju, kako je moguće da je po projektu planirana lijeva strana obale,  a da se na desnu pravi prostor za privatnike koji su interesno povezani sa pojedincima iz lokalne uprave?

-Pozivamo Svjetsku banku koja finansira projekat da zaustavi finansiranje projekta, dok se ne ukloni sva otpad sa druge strane obale koja nije po projektu planirana da se radi, da se vrati rijeka u predašnje stanje, ista zaštiti i izvođač radova ne ispoštuje sve zakonske obaveze,posebno Prostorno urbanistički plan da prilikom regulacije korita vodotoka treba strogo čuvati ukupnu sliku vodotoka doline, očuvati rubove riječnih tokova, istaknutih obrisa, očuvati postojeću drvenastu vegetaciju uz rijeke i potoke, sačuvati riječni tok i priobalje u prirodnom obliku sem kod slučajeva gdje je neophodna regulacija. Ne praviti fizičke barijere – neprekidne nizove duž riječnih korita i omogućiti u urbanom području izlazak na rijeku i komunikacije duž riječnog korita, a što je sve jasno navedeno kroz obaveze Urbanističko tehničkim uslovima, koji su izdati investitoru Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naveli su na kraju iz NVO “Euromost!.

Euromost je dostavio i kako su kazali fotografiju odložene komunalne i druge otpadi pored dečijeg igrališta, kao i uređena fotografija na kojoj se vidi komunalna i druga otpad  i rješenje koje je izdao Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:26