/ фото: Милован Нововић
13/09/2021 u 14:43 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО “Воз непребола-Биоче": Зашто сте ћутали читаво ово вријеме

НВО је издала саопштење поводом најаве штрајка синдиката машиновођа жељезнице због окривљеног колеге

НВО “Воз непребола-Биоче 2006” издао саопштење, поводом најаве штрајка синдиката машиновођа жељезнице због окривљеног колеге, а како су навели машиновође и чланови жељезнице Црне Горе, НВО „ ,,Воз непребола Биоче 2006''  поводом  најаве, штрајка и обуставе саобраћаја поставља  неколико важних питања "на која знате одговоре и на која нијесте одговорили нити реаговали више од 15 година тачније од жељезничке несреће на Биочу 2006 године када је погинуло „убијено“  47 а повријеђено преко 200 путника такозваног  „ВОЗА СМРТИ“ ".

- И тада и данас су у питању ваше колеге. Ево прилике да кроз овај случај покажете, солидарност, одговорност, савјест и поштовање Закона о безбиједности у саобраћају и на жељезници- каже се на почетку саопштења, које је потписао предсједник. Зашто тада као данас нијесте стали у заштиту свога колеге машиновође  Слободана Дробњака  јединог  осуђеног за оно што се десило на Биочу. Дробњак је као и сви ви одлично знао а то је и изјавио, да многи други требају да одговарају за Биоче. Тада се нису постовала:правила службе, Закон о безбједности саобраћаја на жељезници,. Поштовало се само једно правило ћутања. Зато Вас као и Дробњака по ко зна који пут питамо-ко су многи други који требају да одговарају за убиство на Биочи 2006. године Горан-Рика Војиновић.

Како је навое, "јесу ли то ваше колеге који раде у депоу и који на пругама шаљу неисправне возове? Јесу ли то ваше колеге које су као оног дана на жељезничкој  станици у Подгорици одустали од управљања неисправног воза којим је наставио да управља Дробњак иако је знао да је неисправан? Јесу ли то прегледачи кола који су на релације од Бара до Бијелог Поља и опет до Биоча отпратили неисправни воз смрти на последње путовање из свих станица а путне листе су им послужиле за потпаљивање пећи? Јесу ли то пружни радници који нису оправљали оштећене шине а посебну оне у тунелу на Биочу гђе је воз смрти искочио баш због прекомјереног оштећења? Јесу ли то отправници возова у свим станицама који су неисправан воз отправили у смрт? Јесу ли то руководиоци који су затварали очи на све те пропусте ушушкани у своје станове са огромном апанажом или огромним отпремнинама који су наређивали да неисправни возови саобраћају по пругама а конкретно један од њих је у станици Лутово наредио Дробњаку да настави вожњу иако је машиновађа у Лутову најавио крај вожње? Јесу ли то ваше колеге које су магнетни диск са снимљеним разговорима дан након несреће предали без судског налога неовлашћено, са којег су избрисани разговори везани за воз смрти-питају у саопштењу".

-Јесу ли то ваше колеге које су фингирали доказе кочионе папучице  на реконструкцији догађаја и поткупљени вјештаци? Јесу ли то неовлашћена лица која сједе у управљачници воза? Јесу ли то све оне ваше колеге и руководиоци које су игнорисале разна упозорење и сугестије, правила службе која су везана за тај тип воза као што је био воз смрти? Јесу ли то службена лица из управе која годинама не одговарају на допис НВО о приступу јавним информацијама о личним подацима и професионалним информацијама машиновође Дробњака? На крају, јесте ли знали да је Дробњак крив, јесте ли  штитили све окривљене, јесте ли се страхом и ћутањем  крили од истине или сте само штитили своје интересе??? Тада нијесу биле важне  одредбе Закона о безбједности на жељезници, организзација, ефикасност и одговорност жељезничког превоза, споне и одговорности између Владе и Министарства саобраћаја са жељезницом, тада и свих 15 година за вас све наведене није важно ко су још многи други који требају и морају да одговарају за убиство 47 и повреде преко 200 путника Биочког воза смрти. Ћутали сте 15 година, зашто се сада оглашавате, кога и зашто штитите, можда је вријеме да се пробуди ваша савјест, одговорност  и  да кривци оперу крвљу упрљан образ. Можда и тужилаштво Црне Горе после вас нађе „интерес“ да истина о Биочу угледа свјетлост дана. Можда  ће Министарство саобраћаја и капиталних инвестиција испита улогу бившег  Министарства и самог ресорног министра какву су одговорност и улогу имали у оном што се десило на Биочу 2006 године као и одговорност бивше Владе Црне- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:48