Село Велика у подножју Чакора / -Д.Ј.
29/06/2021 u 06:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВУ "Клуб Велика": Држава и Општина да очувају потенцијале Чакора

Шума се мора рационално сјећи, а одлучно сасјећи свака неодговорност у томе – поручили су из НВУ "Клуб Велика" који су дали пуну подршку житељима плавске општине

Из Невладиног удружења "Клуб Велика" дали су пуну подршку житељима Велике и плавске општине у борби за очување природних ресурса. Они су позивали државне органе да појачају контролу сјече шуме, као и свих осталих радњи које могу да угрозе животну средину и тако умање шансе за одрживи развој подручја. Подсјетили су да њихова давно поднесена иницијатива о успостављању посебне заштите за подручје Чакора није добила зелено свјетло код надлежних институција.

– Подсјећамо да "Клуб Велика", као завичајно удружење које окупља Величане и пријатеље, од оснивања указује на значајне потенцијале овог дијела Црне Горе и покреће разне иницијативе како би се ови природни ресурси користили на одржив начин, од чега би корист имале и локална заједница и наша држава. Са таквим предлозима упорно смо се обраћали Општини Плав, Влади Црне Горе и њеним ресорним органима. Нажалост, за већину иницијатива нијесмо имали разумијевање надлежних, па је тако испод "радара" ресорних министарстава, Општине Плав и, нажалост, сличних еколошких организација, остао један од најважнијих пројеката "Клуба Велика" – Заштићено природно добро – Парк природе Чакор – наводи се у саопштењу невладиног удружења "Клуб Велика" које потписује генерални секретар Гојко Кнежевић.

Истакнуто је да надлежне институције, умјесто разговора и уважавања мишљења мјештана Велике, Чакор виде само као сировинску базу.

– Пројекат Заштићено подручје – Парк природе Чакор, у којем се природни ресурси могу користити на одржив начин, као и бројни други предлози за складан развој пољопривреде и туризма, за шта постоје изванредни потенцијали, до сада нијесу били довољни да се надлежна министарства заинтересују и помогну Величанима и житељима осталих села плавске општине у стварању услова за опстанак у овим дивним предјелима. Умјесто одговора на бројне наше иницијативе и молбе да представнике "Клуба Велика" позову на конструктиван разговор о могућностима развоја подчакорских села, надлежни нам и даље шаљу дрвосјече, а Чакор и Велику виде само као сировинску базу коју ваља што прије неконтролисано посјећи и опустошити – навели су из НВУ "Клуб Велика".

Туристичким посленицима Велика далеко

Из НВУ "Клуб Велика" истакли су да о потенцијалима Чакора више знају људи из иностранства него одговорни у домаћим институцијама.

– Апсурд је да о туристичким и производним потенцијалима овог подручја, о чакорској боровници и ријетким, а угроженим, врстама љекобиља и животињског свијета, знају више у многим европским земљама, чији туристи насумично и неорганизовано долазе у све већем броју из године у годину, него надлежне службе и туристички посленици Црне Горе. Позивамо Владу и њена министарства и органе да се, напокон, на одговарајући начин укључе у рјешавање проблема заштите величких шума и њиховог одрживог коришћења, како бисмо будућим генерацијама оставили природно богатство које смо наслиједили – наглашавају из НВУ "Клуб Велика".

Позвали су све релевантне институције да предузму неопходне мјере за очување шумског блага на Чакору.

– Позивамо Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, надлежне инспекције и тужилаштво да хитно испитају наводе бранитеља величких и других плавских шума о (не)поштовању концесионих уговора за експлоатацију и предузму одговарајуће мјере за утврђивање, евентуалне, корупције и друге кривичне одговорности и, прије свега, заштиту тог шумског блага. Јер, шума се мора рационално сјећи, а одлучно сасјећи свака неодговорност у томе – закључили су из НВУ "Клуб Велика".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:34